ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΟΧΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ

Είναι το λιγότερο κουτό, στην εποχή μας, στον 21ο αιώνα, κάποιοι να ζητούν ακόμα την αποκέντρωση, ως λύση στα προβλήματα της Αθήνας και της χώρας γενικότερα. Σ’ αυτόν τον παραλογισμό, το κόμμα μας απαντά: η λύση είναι η συγκέντρωση, όχι η αποκέντρωση.

Ας δούμε τα πραγματικά γεγονότα. Η Αθήνα, με τα σύγχρονα δεδομένα, είναι μια μικρή πόλη. Δε συγκρίνεται με το Λονδίνο των 7 εκατομμυρίων, ωχριά μπροστά στη Μόσχα των δέκα εκατομμυρίων και καλύτερα ας μη μιλήσουμε για το Σάο Πάολο.

Υπάρχει επίσης ο μύθος πως τάχα το λεκανοπέδιο δε μας χωράει όλους. Αλλά κι αυτό το επιχείρημα, είναι αδύναμο. Δείτε το εκπληκτικό πολεοδομικό θαύμα της Κυψέλης. Αρκεί να ακολουθήσουμε το θαυμαστό αυτό παράδειγμα και, αμέσως, η στέγαση όλου του πληθυσμού της Ελλάδος στην Αθήνα είναι εφικτή. Στην ανάγκη, μπορούμε να απαλλαγούμε από το άχρηστο αστικό πράσινο οικοδομώντας το Ζάππειο, το Πεδίον του Άρεως και το Λυκαβηττό ως την κορυφή.

Σκεφτείτε τώρα τα πλεονεκτήματα αυτής της υπέροχης λύσης. Όλοι οι Έλληνες στον ίδιο τόπο, κοντά κι αγαπημένοι. Τέρμα τα μεγάλα ταξίδια για να συναντήσετε φίλους σας ή συγγενείς σας που μένουν σε άλλες πόλεις. Τεράστια οικονομικά ωφέλη: όλες οι επιχειρήσεις μαζεμένες, δε θα επιβαρύνονται με το κόστος αποστολής των προϊόντων τους σε άλλες πόλεις. Όφελος και για τον καταναλωτή, μια και το κόστος μεταφοράς θα πάψει να τον επιβαρύνει. Και, τέλος, όχι πια περιττά έξοδα για εθνικές οδούς, σιδηροδρομικές γραμμές που δε φτιάχνονται ποτέ σωστά, όχι σε άχρηστες επενδύσεις υποδομών για δίκτυο μεταφορών. Και, τελικά, και το ανθρώπινο όφελος: τα φρικτά τροχαία και οι απώλειές τους, θα είναι παρελθόν.

Το μεγαλύτερο όμως όφελος που θα προκύψει, είναι το Ικολογοικό.

Με όλο τον πληθυσμό συγκεντρωμένο στο λεκανοπέδιο, η ύπαιθρος θα ανακουφιστεί από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Ερημωμένη, χωρίς ανθρώπινη ψυχή, η Φύση θα μπορέσει ανενόχλητη να επιτελέσει το έργο της. Όλη η περιβαλλοντική επιβάρυνση θα περιοριστεί σε μια μικρή περιοχή τη στιγμή που ολόκληρη η υπόλοιπη Ελλάδα θα ξαναγίνεται παρθένα Φύση! Μια τεράστια κατάκτηση, που θα φέρει τη χώρα μας στην πρωτοπορία της περιβαλλοντικής ευαισθησίας!

Δε φαντάζομαι τίποτε αφελείς να διερωτόνται για επουσιώδη ζητήματα, όπως, ας πούμε «ποιος θα φυλάει τα σύνορα». Με ένα μοναδικό φυσικό πλούτο, είναι αναμενόμενο πως οι οικολογικές οργανώσεις όλου του κόσμου θα προσφερθούν εθελοντικά να τα διαφυλάξουν. Θα είναι υποχρεωμένες, πρωτίστως ηθικά, να τα προστατέψουν.

Δεν έχει σημασία στην τελική αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τα σχέδια του κόμματός μας. Έτσι κι αλλιώς θα πραγματοποιηθούν.

This entry was posted in Ικολογοία. Bookmark the permalink.

2 Responses to ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΟΧΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ

 1. prkls says:

  Προσέξτε κύριε Κουσουράτε, διότι καλό και άγιο το σχέδιό σας, αλλά λησμονήσατε μία παράμετρο του όλου ζητήματος: Το μπάζωμα των ρεμάτων!

  Δηλαδή, αν είναι να μαζευτούμε όλοι και να μείνουμε στην Αθήνα, καλό θα ήταν να απαλλάξουμε την πόλη από τα αντιαισθητικά ρέματα που θα μας δυσκολεύουν στις μετακινήσεις! Διότι, τι να το κάνω το να μένω σε μικρή απόσταση από τους φίλους και γνωστούς μου, άματις είναι να πρέπει να διασχίσω 5-6 κωλορέματα προκειμένου να τους συναντήσω… Μια λύση βέβαια θα ήταν οι γέφυρες, αλλά θεωρώ αυτή τη λύση ως ημίμετρο, χώρια που θα επιβαρύνει και τον προϋπολογισμό των δημοσίων έργων.

  Αντίθετα, το μπάζωμα των ρεμάτων θα δημιουργήσει ένα ευχάριστο επίπεδο, μια ευχάριστη επίπεδη πόλη, χώρια που θα δημιουργηθούν πολύτιμα οικόπεδα έτοιμα προς δόμηση, λύνοντας το οικιστικό πρόβλημα.

  Φυσικά, δημιουργούνται δύο προβλήματα:
  α) Τι θα γίνει άμα βρέξει πολύ? Μήπως θα πλημμυρίσουν τα πάντα επειδή θα απουσιάζουν τα ρέματα?
  β) Τι θα γίνουν οι άστεγοι που κοιμούνται κάτω από γέφυρες, όταν τα ρέματα μπαζωθούν και πάψουν να υπάρχουν γέφυρες?

  Νομίζω ότι έχω την απάντηση και στα δύο ερωτήματα:
  Να σκεπαστεί ολόκληρο το λεκανοπέδιο με ένα τεράστιο στέγαστρο (που μπροστά του θα ωχριά το στέγαστρο Καλατράβα), στέγαστρο που θα επεκτείνεται από τον Υμηττό ως την Πάρνηθα και από το Αιγάλεω ως την Πεντέλη! Το στέγαστρο θα στεγανοποιεί την πόλη, θα την διαφυλάσσει από το εκνευριστικό ψιλόβροχο και την εκνευριστική μονότονη βροχή και θα αποτρέπει τις πλημμύρες και τα σχετικά καταστροφικά επακόλουθα.

  Μιλάμε, ένα στέγαστρο τέτοιου μεγέθους θα είναι ορατό από τη Σελήνη! Οι Κινέζοι θα κομπλάρουν που θα έχουν ένα απλό και ασήμαντο Σινικό τείχος να αντιπαραβάλλουν στο μεγαλοφυές ελληνικό στέγαστρο! Στέγαστρο που δικαίως θα θεωρηθεί ένα από τα επτά θαύματα του σύγχρονου κόζμου, προσελκύοντας πλήθη τουριστών που θα σπεύδουν να το θαυμάσουν, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη του τουρισμού!!!

  Ρελιστικό το βρίσκω, και πιστεύω ότι ένας αληθινός οπαδός της Ικολογοίας αξίζει να αγωνιστεί για έναν τέτοιο υψηλό στόχο!!!

  Ειλικρινώς δικός σας,
  Συντ Ακατανόμαστος
  εφευρέτης-κατασκευαστής της συσκευασίας νερού σε σκόνη

 2. K. Κουσουράτος. says:

  Κύριε Ακατανόμαστε,

  μένω έκθαμβος από την πρότασή σας!

  Στην αρχή, διαβάζοντας το σχόλιό σας, μου ήρθε η απλοϊκή σκέψη να εκμεταλλευτούμε τα ρέματα για έναν αυτόματο καθαρισμό της πόλης – με την κατάλληλη διοχέτευση των ρεμάτων θα μαζεύονταν πάσης φύσεως απορρίματα και δε θα χρειάζονταν περιττά έξοδα δι’ οδοκαθαριστάς και σκουπιδιαρέους – αλλά το ΜΕΓΕΘΟΣ του οράματός σας δεν αφήνει περιθώρια για άλλη σκέψη.

  Το κόμμα μας, αποδεικνύοντας πως γνωρίζει να αφουγκράζεται τον πολίτη, υιοθετεί τις προτάσεις σας αβλεπί.

  Με εκτίμηση,
  ο Πρόεδρος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.