Αναδιάρθρωση της νομοθετικής εξουσίας

Κατόπιν του σχολίου του συναγωνιστού Περίκαλλου στη θέση μας περί ρουσφετιού, καλούμαστε να πάρουμε νέα θέση, θέση η οποία θα σέβεται την πολιτική βιοποικιλότητα, ευνοώντας μεν τα μικρά κόμματα, χωρίς να αλλοιωθῄ δε ο χαρακτήρας τους.

Ας κοιτάξουμε την αρχή βάσει της οποίας προκύπτει το κοινοβούλιο: αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των περιοχών της Ελλάδος. Είναι καλή η αρχή, είναι όμως ελλειπής στην υλοποίηση. Η αντιπροσωπευτικότητα θα πρέπει να επεκταθεί.

Δε συζητούμε ούτε για την απλή αναλογική ούτε καν για την αντιστρόφως ενισχυμένη αναλογική των αδελφών Καζίνσκι – κι ας είναι επίτιμα μέλη του κόμματός μας. Η θέση μας είναι πως τα μεγάλα κόμματα πρέπει να έχουν κίνητρα ούτως ώστε να υπόσχονται. Οι προεκλογικές υποσχέσεις είναι ο θεμέλιος λίθος της δημοκρατίας, αφού, δια του ανταγωνισμού, σαν την αόρατη χείρα του Σμιθ, τα κόμματα αλληλοπαρασύρονται σε ολοένα μεγαλύτερες υποσχέσεις, ανεβάζοντας το επίπεδο της χώρας. (Έστω προεκλογικά. Αρκεί αυτή η μια στιγμή όπου ως λαός πιστεύουμε πως μπορούμε να επιτύχουμε τα πάντα. Φανταστείτε να έλειπε κι αυτή…)

Ξεφύγαμε – φυσικό δια σουρρεαλιστάς.

Όπως λέγαμε, η αναλογικότητα πρέπει να επεκταθεί και να βασίζεται και σε άλλα κριτήρια, πέραν του τοπικού. Δηλαδή, γιατί να μην εκπροσωπούνται τα επαγγέλματα; Διατί η Βουλή πρέπει να απαρτίζεται, κατά συντριπτική πλειοψηφία από δικηγόρους;  Δεν πρέπει να εκπροσωπούνται και οι τάξεις των επαγγελματιών, φερ’ ειπείν των μανάβηδων, των υποδηματοποιών, των manicuristes; Δι’ ο και οφείλουμε να επανασυστήσουμε τη Γερουσία, στην οποία θα εκπροσωπούνται οι εργατικές τάξεις. Αν είναι δυνατόν άλλως τε, δικηγόρος να νομοθετεί για θέματα που δε γνωρίζει!

Αλλά, η ονομασία και μόνο της Γερουσίας, μας θέτει ενώπιον νέου προβλήματος. Μήπως δεν υπάρχει δυσαναλογία στην εκπροσώπηση των ηλικιών; Δεν έχει γεμίσει η Βουλή μας χούφταλα; Γι’ αυτό, εκτός από τη Γερουσία (και τη Βουλή των Εφήβων η οποία θα αποκτήσει θεσμικό ρόλο), θα φτιαχτεί και η Νεουσία,  η οποία θα αποτελείται από νέους 18-25, κι ένα νέο σώμα, για τις ηλικίες 26-45, το οποίο, επειδή δεν μπορούμε να βρούμε ένα εύηχο όνομα που να σχετίζεται με την ηλικία, θα το ονομάσουμε Ανδαλουσία για ποιητικούς λόγους.

Δεν έχουμε τελειώσει. Δεν έχουμε πιάσει το πλέον ακανθώδες θέμα που είναι η αναλογική εκπροσώπηση των φύλων. Θα πρέπει να υπάρχει ένα αντίστοιχο νομοθετικό σώμα, το οποίο, αφού το κριτήριο είναι το φύλο, θα το ονομάσουμε Φυλή.

(Αντιπαρέρχομαι τους συνειρμούς σας. Έτσι κι αλλιώς, όλο το κράτος είναι αυτό που σκεφτήκατε.)

Με αυτόν τον τρόπο, κι αφού οι εθνοπατέρες θα είναι πλέον των χιλίων, τα μικρά κόμματα θα βρουν την ευκαιρία να εκπροσωπηθούν – όλο και σε κάποια ομάδα θα έχουν μεγαλύτερο έρεισμά άλλωστε – χωρίς να αλλοτριωθούν. Και η συνύπαρξη τόσο διαφορετικών ανθρώπων μεταξύ τους, θα προσφέρει πλούσιο θέμα το οποίο θα μπορεί να φέρει έσοδα, όχι μόνο από εισιτήρια για τις συνεδριάσεις, αλλά και ως θέαμα ριάλιτι, αλλά ένα αγαθό ριάλιτι, το οποίο μεταξύ διαφημίσεων κινητών και απορρυπαντικών θα ενημερώνει τους θεατές και θα τους κρατά σε πολιτική εγρήγορση.

Οι παρατηρητικοί αναγνώστες, ίσως παρατηρήσουν κάποια αντίφαση μεταξύ της παρούσης θέσεώς μας και της προαναρτηθείσας περί επαναφοράς της Βασιλείας. Δεν έχει καμμία σημασία, αφού το πρόγραμμά μας έχει την ιδιότητα να πραγματοποιείται μέχρι κεραίας, μαζί με τις αντιφάσεις του.  Άλλωστε ζούμε σε μια πολιτικώς θαυματουργή χώρα.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Αναδιάρθρωση της νομοθετικής εξουσίας

 1. aerosol says:

  Γιατί ο κοινωνικός αποκλεισμός των νεκρών (που είναι και πολυπληθέστεροι;). Να ιδρυθεί πάραυτα και η “Αχερουσία”!

 2. K. Κουσουράτος. says:

  Αγαπητέ aerosol,

  νομίζω πως είναι καλύτερα, γι’ αυτό το θέμα να ρωτήσουμε τους ίδιους τους νεκρούς. Μπορεί στο κάτω κάτω να θέλουν να ξεκουραστούν και να πάψουν να ανακατεύονται. Μπορεί – βεβαίως – και όχι!

  Δεσμευόμαστε να ιδρύσουμε ένα ΣΟΜ (Σώμα Ορκωτών Μέντιουμ) το οποίο θα διερευνήσει τις προθέσεις τους και θα πράξει αναλόγως.

  Μετά τιμής,
  ο Πρόεδρος.

 3. ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΛΑΝΗΤΩΝ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΚΟΥΣΟΥΡΑΤΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝΤΟΣ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΩΝ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟ 2012 😉

  ΤΟ ΚΟΥΣΟΥΡΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΡΙΑ ΛΕΜΕ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.