Εκλογές και αποχή – Β’

Σήμερα θα ασχοληθούμε με την επιρροή της αποχής στο μοίρασμα των εδρών.Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι 260 από τις 300 έδρες της Βουλής μοιράζονται αναλογικά στα κόμματα, και οι υπόλοιπες 40 αποδίδονται στο πρώτο κόμμα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει ότι, στην κατανομή των εδρών, μετράνε μόνο οι ψήφοι των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή. Κατά συνέπεια, όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή, τόσο πιο δύσκολο είναι για το πρώτο κόμμα να αποκτήσει αυτοδυναμία, ενώ όσο λιγότερα μπουν, τόσο πιο εύκολο.Ας πάρουμε τα σενάρια. Πρώτα, τα αποτελέσματα εκλογών του 2004.

ΝέαΔημοκρατία 164
ΠΑΣΟΚ 111
ΚΚΕ 16
Συνασπισμός 9

Λοιπόν, με μεγαλύτερη αποχή, η κατανομή των εδρών είναι ακριβώς η ίδια. Όσοι και να απέχουν, τις ίδιες έδρες θα πάρουν τα κόμματα. Αλλά και με μικρότερη αποχή, τα αποτελέσματα είναι τα ίδια.Τι συμβαίνει; Λόγω του ορίου του 3%, οι μόνες ψήφοι που μετρούν στην κατανομή των εδρών, είναι αυτές των κομμάτων που έχουν ξεπεράσει το όριο. Άρα, το μόνο που μετρά ουσιαστικά, είναι ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ αυτών των κομμάτων. Φαίνεται σαν να ακυρώνει το προηγούμενο ποστ. Ας ρίξουμε όμως μια πιο προσεκτική ματιά.Για να δείξουμε πιο δραματικά το πώς λειτουργεί το μέτρο του 3%, θα λάβουμε υπόψη: α) τον αριθμό των ψήφων που θα είχαν λάβει τα κόμματα με 10% παραπάνω αποχή (όπως στο προηγούμενο ποστ) και β) πως μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα κατάφεραν να ξεπεράσουν το 3%.

  Ψήφοι Επίσημο% Πραγματικό% Έδρες
ΝέαΔημοκρατία 3023152 47,13 30,54 177
ΠΑΣΟΚ 2702278 42,12 27,3 123

Να λοιπόν που, όσο μεγάλη και να είναι η αποχή, με δύο μόνο κόμματα στη βουλή, το πρώτο σχηματίζει όχι απλώς πλειοψηφία, σχεδόν ενισχυμένη πλειοψηφία που του επιτρέπει να εκλεξει μόνο του Πρόεδρο Δημοκρατίας και να αναθεωρήσει το Σύνταγμα μονομερώς. Κι αυτά, χωρίς να το έχει προτιμήσει ούτε καν το 1/3 των ψηφοφόρων. Και, ξέρετε, η κατανομή θα παρέμενε η ίδια ακόμα κι αν αυτό το 30,54% ήταν 20%, από τη στιγμή που μόνο τα δυο μεγάλα κόμματα περνούσαν το 3% (χωρίς την αποχή πάντα),Ας πάρουμε όμως το διεστραμμένο σενάριο του προηγούμενου ποστ: αποχή που μοιράζεται στα μικρά κόμματα. Εκεί τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν.

ΝέαΔημοκρατία 161
ΠΑΣΟΚ 108
ΚΚΕ 20
Συνασπισμός 11

Με την απλή προτίμηση των ψηφοφόρων στα μικρά κόμματα, τα μεγάλα έχασαν 7 έδρες κι η αυτοδυναμία της κυβέρνησης αρχίζει να γίνεται πιο ισχνή.Θα κλείσω το σημερινό ποστ με ένα ακόμα πιο διεστραμμένο σενάριο: εξακομματική βουλή. Στο σενάριο αυτό, τα κοινοβουλευτικά κόμματα του 2004 έχουν τον ίδιο ακριβώς αριθμό ψήφων, ενώ τα επόμενα κόμματα τραβάνε ψήφους από τη δεξαμενή της αποχής. Τα αποτελέσματα διαφέρουν δραματικά:

ΝέαΔημοκρατία 3359058 44,41 116,55 157
ΠΑΣΟΚ 3002531 39,69 104,18 104
ΚΚΕ 436573 5,77 15,15 15
Συνασπισμός 241539 3,19 8,38 8
ΛΑ.Ο.Σ. 227000 3 7,88 8
ΔΗ.Κ.ΚΙ 227000 3 7,88 8

Το παραπάνω δραματικό ψαλίδισμα των εδρών των μεγάλων κομμάτων προϋποθέτει μετακίνηση μόλις του 2% των ψηφοφόρων, ή αλλιώς λιγότερων από 160,000 ψήφων.Τελικό συμπέρασμα, ο καλύτερος τρόπος για να ψαλιδίσετε τη δύναμη των δύο μεγάλων κομμάτων, είναι να υποστηρίξετε κάποιο εξωκοινωβουλευτικό κόμμα.Σημαντική διευκρίνιση: Δυστυχώς, τυχαίνει στις φετεινές εκλογές τα δυο κόμματα που βρίσκονται στο όριο της εισόδου στο Κοινοβούλιο να είναι το ΛΑ.Ο.Σ. και η Δημοκρατική Αναγέννηση, τα οποία είναι, για μένα, τα πιο αντιπαθητικά κόμματα. Το παραπάνω ποστ όμως κάθε άλλο παρά κάλεσμα ενίσχυσης των παραπάνω αναγραφομένων κομμάτων είναι. Στις εκλογές λαμβάνουν μέρος και άλλα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα. Εγώ απλώς έκανα μια παρουσίαση μερικών απλών αριθμητικών υπολογισμών.

This entry was posted in Εκλογές, Σοβαρά; and tagged , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Εκλογές και αποχή – Β’

 1. dimane says:

  Πολύ εύστοχη η ανάλυση για να περιλαμβάνει ένα τόσο σημαντικό λάθος στην τελευταία παράγραφο: όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, τόσο περισσότερο ισχυροποιείται η κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι αποτέλεσμα του νέου εκλογικού νόμου. Για να επιτευχθεί μείωση του δικομματισμού (που αγνοώ σε τι θα βελτιώσει το πολιτικό σύστημα), πρέπει να μειωθεί το ποσοστό των δύο κομμάτων υπέρ μικρότερων κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή. Άρα ψήφος στα υπόλοιπα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα δεν έχει νόημα, παρά μόνο σε ΛΑΟΣ-ΣΥΝ ή τον Παπαθεμελή, που είναι πιο κοντά αλλά απίθανο να μπει -άρα ούτε και σε αυτόν.
  Τέλος να σας επισημάνω ότι στην πιθανότητα μη σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης πιο πιθανό είναι ο ΛΑΟΣ να στηρίξει ΝΔ, αλλιώς θα έχουμε ακυβερνησία. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν πρόκειται να συνεργασθούν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε συνασπισμό.

 2. Ένα δίκιο το έχεις. Το έχω διατυπώσει πολύ κακά. Κι αυτό γιατί είχα στο μυαλό μου ένα τρίτο μέρος το οποίο θα εξηγούσε καλύτερα.

  Θα το γράψω το ποστ, αλλά, εν ολίγοις, αν μας ενδιαφέρει να διευρύνουμε τις επιλογές μας, θα είναι μακροπρόθεσμο κέρδος αν ενισχύσουμε τη δύναμη κι άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αν π.χ. από αυτές τις εκλογές προκύπτανε 4 κόμματα του 1,5% θα… ντρεπόταν λιγότερος κόσμος να τα ψηφίσει. Κι αυτό με τη σειρά του θα επηρέαζε και τα δύο μεγάλα κόμματα.

  Μπερδεμένο, ε; Άσε, θα το ποστάρω σε λίγο.

 3. Niemandsrose says:

  Για την ανάλυσή σου δε μπορώ να πω τιποτα γιατί δε το κατέχω το σπορ.
  Ξεχνάς ίσως -όπως και οι περισσότεροι- πως κάποιοι απέχουν όχι γιατί πιστεύουν πως η αποχή θα έχει κάποια επίδραση στην έτσι κι αλλιώς διεφθαρμένη πολιτική ζωή του τόπου, αλλά γιατί δε πιστεύουν στη κοινοβουλευτική δημοκρατία (πχ αναρχικοί). Θέλω να πω πως η αποχή είναι πολιτική στάση, και μάλιστα με προσωπικό κόστος, και ως τέτοια χρήζει μεγαλύτερου σεβασμού αλλά και αξιολόγησης. Χωρίς να εννοώ πως αυτά τα στοιχεία λείπουν από όσα έγραψες.

 4. Δεκτόν. Με μία διαφορά: πως οι αναρχικοί μπορεί να απέχουν από την εκλογική διαδικασία αλλά, πρώτον, είναι σύμφωνο με τη γενικότερη ιδεολογία τους, δεύτερον και πολύ σπουδαιότερο, δεν απέχουν από τη διαδικασία του πολιτικού γίγνεσθαι. Ίσως αποτυχημένα για κάποιους αλλά, εν πάσει περιπτώσει, αφού αναρχικός δεν είμαι, δεν έχω καμμία δουλειά να τους πω το τι θα κάνουν.

 5. Spiros says:

  Πολλοί από εμάς είμαστε απογοητευμένοι από την πολιτική γενικά και για αυτό πολλοί απαξιούν να πάνε να ψηφίσουν. Είναι μία στάση απόλυτα κατανοητή, είναι μία φυσιολογική αντίδραση θα έλεγα. Ωστόσο βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δίλλημα το οποίο μας έχουν θέσει τα 2 “μεγάλα” κόμματα είτε μας αρέσει είτε όχι.

  Με την καταμέτρηση μόνο των έγκυρων ψηφοδελτίων (όσων πήγαν και ψήφισαν ένα κόμμα δηλαδή) είδαμε στην πολύ καλή ανάλυση παραπάνω πώς το πραγματικό ποσοστό του 30,54% γίνεται 47,13% !!! Είναι ένα πραγματικό θαύμα!! Δηλαδή ενώ ψηφίζει το πρώτο κόμμα μόνο 1 στους 3 πολίτες, προσπαθούν να μας πείσουν ότι έχουν την πλειοψηφία και ότι τους ψήφισαν σχεδόν 1 στους 2 !!!

  Το δίλλημα λοιπόν που μας βάζουν είναι το εξής:

  Είτε θα ψηφίσετε μικρότερα κόμματα, είτε θα πάρουμε εμείς την ψήφο σας (αυτή που δεν ρίχνουμε). Δεν υπάρχει άλλη επιλογή δυστυχώς.

  Οπότε έχωντας να διαλέξουμε ένα από τα παραπάνω εγώ θα έλεγα ότι είναι προτιμότερο να τους κόψουμε μερικές έδρες, παρά να τους παραχωρήσουμε την ψήφο μας για να σχηματίσουν αυτοδυναμία και να καυχώνται ότι έχουν το 45% του ελληνικού λαού!

  Πιστεύω ότι αυτή είναι η σωστή στάση. Ψηφίζουμε μικρότερα κόμματα, δεν έχει σημασία ποιά είναι αυτά, αρκεί να ψηφίσουμε κάποιο μικρό κόμμα.

 6. Spiros says:

  Όσον αφορά στο αν η ψήφος σε εξωκοινοβουλευτικά ή κοινοβουλευτικά κόμματα διαφέρει (ως προς την καταπολέμηση του δικομματισμού), θα αναφέρω κάποια παραδείγματα σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

  Αν η επόμενη βουλή είναι 5κομματική και τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφωθούν ως εξής, τα κόμματα θα λάβουν αντίστοιχα τις εξής έδρες:

  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 41% ΕΔΡΕΣ 153
  ΠΑΣΟΚ: 39% ΕΔΡΕΣ 108
  ΚΚΕ: 6% ΕΔΡΕΣ 17
  ΣΥΡΙΖΑ: 4% ΕΔΡΕΣ 11
  ΛΑΟΣ: 4% ΕΔΡΕΣ 11
  ΔΗΜ. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: 2% ΕΔΡΕΣ 0
  ΑΛΛΑ: 4% ΕΔΡΕΣ 0

  Αν η επόμενη βουλή είναι 4κομματική και τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφωθούν ως εξής τα κόμματα θα λάβουν αντίστοιχα τις εξής έδρες:

  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 41% ΕΔΡΕΣ 158
  ΠΑΣΟΚ: 39% ΕΔΡΕΣ 113
  ΚΚΕ: 6% ΕΔΡΕΣ 17
  ΣΥΡΙΖΑ: 4% ΕΔΡΕΣ 12
  ΛΑΟΣ: 2% ΕΔΡΕΣ 0
  ΔΗΜ. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: 2% ΕΔΡΕΣ 0
  ΑΛΛΑ: 6% ΕΔΡΕΣ 0

  Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι με τα 2 “μεγάλα” κόμματα να παίρνουν ακριβώς τα ίδια ποσοστά, το ίδιο και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μένοντας έξω από τη Βουλή ο ΛΑΟΣ χάνοντας μόλις 2%, οι έδρες που θα έπαιρνε – (11) σύμφωνα με το πρώτο παράδειγμα – μοιράζονται στα άλλα κόμματα με 1 να πηγαίνει στο ΣΥΡΙΖΑ, καμία στο ΚΚΕ, 5 στο ΠΑΣΟΚ, και 5 στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

  Παίρνοντας τώρα ένα ακραίο παράδειγμα, να ψηφιστούν πολλά κόμματα χωρίς να πιάσουν το όριο του 3%.

  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 41% ΕΔΡΕΣ 164
  ΠΑΣΟΚ: 39% ΕΔΡΕΣ 118
  ΚΚΕ: 6% ΕΔΡΕΣ 18
  ΣΥΡΙΖΑ: 2% ΕΔΡΕΣ 0
  ΛΑΟΣ: 2% ΕΔΡΕΣ 0
  ΔΗΜ. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: 2% ΕΔΡΕΣ 0
  ΑΛΛΑ: 8% ΕΔΡΕΣ 0

  Σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε ότι ο δικομματισμός ενισχύεται ακόμα περισσότερο. 22 ολόκληρες έδρες χάνονται από ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ – σύμφωνα με το πρώτο παράδειγμα – και πηγαίνουν στο ΚΚΕ 1 έδρα, στο ΠΑΣΟΚ 10 έδρες και στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 11.

  Επομένως το συμπέρασμα είναι, ότι η μόνη αποτελεσματική κίνηση, είναι να ψηφίζουμε κόμματα που πρόκειται να μπουν στη Βουλή, παρά άλλα μικρότερα κόμματα που δεν έχουν καμία ελπίδα, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΠΟΧΗ, ΑΚΥΡΟ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟ.

  Στην περίπτωση μάλιστα που φύγουμε από τα “μεγάλα” κόμματα και πάμε προς άλλα μικρότερα εκτός Βουλής θα γίνει το εξής:

  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 35% ΕΔΡΕΣ 161
  ΠΑΣΟΚ: 34% ΕΔΡΕΣ 118
  ΚΚΕ: 6% ΕΔΡΕΣ 21
  ΣΥΡΙΖΑ: 2% ΕΔΡΕΣ 0
  ΛΑΟΣ: 2% ΕΔΡΕΣ 0
  ΔΗΜ. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: 2% ΕΔΡΕΣ 0
  ΑΛΛΑ: 19% ΕΔΡΕΣ 0

  Ενώ αν φύγουμε από τα “μεγάλα” κόμματα και πάμε προς κοινοβουλευτικά κόμματα, αλλά και σε μικρότερα κόμματα εκτός Βουλής, τότε θα έχουμε μεγάλη αποτελεσματικότητα.

  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 35% ΕΔΡΕΣ 148
  ΠΑΣΟΚ: 34% ΕΔΡΕΣ 107
  ΚΚΕ: 6% ΕΔΡΕΣ 19
  ΣΥΡΙΖΑ: 4% ΕΔΡΕΣ 13
  ΛΑΟΣ: 4% ΕΔΡΕΣ 13
  ΔΗΜ. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: 2% ΕΔΡΕΣ 0
  ΑΛΛΑ: 15% ΕΔΡΕΣ 0

  Ακόμα καλύτερα:

  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 37% ΕΔΡΕΣ 140
  ΠΑΣΟΚ: 36% ΕΔΡΕΣ 98
  ΚΚΕ: 10% ΕΔΡΕΣ 27
  ΣΥΡΙΖΑ: 7% ΕΔΡΕΣ 19
  ΛΑΟΣ: 6% ΕΔΡΕΣ 16
  ΔΗΜ. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ: 2% ΕΔΡΕΣ 0
  ΑΛΛΑ: 2% ΕΔΡΕΣ 0

  Στην τελευταία περίπτωση δεν εκλέγεται αυτοδύναμη κυβέρνηση, παρά μόνο κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να υπάρξει. Μάλιστα ακόμα και αν συνεργαστούν ΠΑΣΟΚ + ΚΚΕ + ΣΥΡΙΖΑ και πάλι δεν βγαίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση καθώς θα έχουν μόλις 144 βουλευτές, παρόλο που στις κάλπες και τα 3 αυτά κόμματα μαζί θα έχουν συγκεντρώσει το 53% των ψήφων !!!

  Ωστόσο μια συνεργασία ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ + ΛΑΟΣ θα έχει 156 βουλευτές και αυτοδυναμία, με ποσοστό 43% !!!

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ;;;

  Και κάτι τελευταίο το οποίο είναι απλό, λογικό, αλλά δεν εφαρμόζεται. Όταν ένα κόμμα παίρνει 1% πόσους βουλευτές πρέπει να πάρει; Με απλά μαθηματικά διαπιστώνουμε ότι πρέπει να έχει 300 * 1% = 3 βουλευτές !!!

  Και τι ποσοστό πρέπει να συγκεντρώσει ένα κόμμα για να βγάλει έστω έναν βουλευτή ώστε να μπορεί να εκπροσωπηθεί στη Βουλή; Με απλά μαθηματικά διαπιστώνουμε ότι: 100% / 300 = 0,34%

  Άρα όταν ένα κόμμα πιάνει το 0,34% θα πρέπει να βγάζει 1 βουλευτή και να καταλαμβάνει 1 έδρα στη Βουλή.

 7. frontman says:

  Όπως και να έχει μία μεγάλη αποχή (πραγματικά μεγάλη αποχή) πιθανώς να έβαζε σε προβληματισμό πολλούς καρεκλοκένταυρους. Τι στο διάολο..; Υπάρχει και φιλότιμο. Και εν τέλει ποιοι είναι όλοι αυτοί οι ΜΕΡΑ, Κυνηγοί, Οικολόγοι, Παπαθεμελήδες, Καλεντερίδιδες και δε ξέρω εγώ ποιο άλλοι ώστε να αξίζουν την ψήγο μου παραπάνω από τους κλέφτες (ΠΑΣΟΚ) και τους μαλάκες (ΝΔ);

  http://pprpower.blogspot.com/2007/08/10.html

 8. @Σπύρο

  πολύ καλή η ανάλυσή σου. Δείχνει πολύ παραστατικά το δίλημμα που έχει να αντιμετωπίσει ο ψηφοφόρος στις επόμενες εκλογές: να περιορίσει την ψήφο του στα κοινοβουλευτικά κόμματα ή να πάει χαμένη. Η γνώμη μου είναι πως χρειάζεται αποφασιστικότητα:

  – Θες να πλήξεις το δικομματισμό; Στήριξε τα μικρά κοινοβουλετικά κόμματα.
  – Θες να διευρύνεις τις εκλογικές σου επιλογές; Στήριξε τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα.

  @frontman
  γιατί γίνεσαι τόσο αφοριστικός; Τόσοι κατεβαίνουν στις εκλογές, αποκλείεται να υπάρχει ΕΝΑΣ που να αξίζει την ψήφο σου; Δηλαδή, εξ ορισμού, όποιος ανακατεύεται με την πολιτική είναι λαμόγιο;

 9. Spiros says:

  @frontman
  Όπως είδαμε σε όλα τα παραπάνω παραδείγματα η αποχή είναι ουσιαστικά και κυριολεκτικά ΑΝΕΥ ΣΗΜΑΣΙΑΣ για τα “μεγάλα” κόμμματα. Και πιστεύω ότι είναι κάτι πολύ επιθυμητό για αυτούς, επειδή οι ψηφοφόροι αυτοί εκφράζουν μία ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ η οποία όμως δεν επηρεάζει αρνητικά τα “μεγάλα” κόμματα. Αν η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ αυτή όμως εκφραστεί με ψήφο σε μικρότερα κόμματα τότε τους κάνει τεράστια ζημιά. Επομένως είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΙΓΟΥΡΟ ότι χαίρονται και ικανοποιούνται απόλυτα από μια μεγάλη αποχή. Όσο για το αν θα νοιαστούν για το μέγεθος της αποχής, αν είναι τεράστιο όπως λες, δεν το νομίζω καθόλου. Μην ξεχνάς τι γίνεται στην Αμερική, όπου οι μισοί πολίτες δεν πάνε καν να ψηφίσουν. Είδες το Μπους και τους άλλους να είναι καθόλου δυσαρεστημένοι ή να κάνουν κάτι για αυτό; ΈΧΟΥΝ ΒΟΛΕΥΤΕΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΕΤΣΙ!!!

  Όσο για τα άλλα κόμματα δεν είναι σίγουρο ότι αξίζουν την ψήφο μας, αλλά αυτή η ψήφος μας για την οποία μιλάμε σε αυτό το θέμα δεν είναι απαραίτητα ψήφος σε κάτι που αξίζει, είναι βασικά ψήφος ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ. Γιατί όταν τους κόψουμε τις λευκές επιταγές και είναι αναγκασμένοι να συνεργαστούν με άλλα κόμματα μικρά όλο και κάτι καλό θα βγει, επειδή το μικρό κόμμα για να διατηρήσει τις ψήφους του δεν θα ενδώσει εύκολα σε αντι-κοινωνικές πολιτικές και σε φαγοπότι.

  Σίγουρα είναι καλύτερο να είναι σε αναμμένα κάρβουνα, παρά άνετοι στις καρέκλες τους.

 10. frontman says:

  Ρε παιδιά η αποχή έχει πάντα δύο όψεις. Στη φάση που βρίσκεται τώρα η Ελλάδα (αν μείνει Ελλάδα μετά από τόσες πυρκαγιές) εξυπηρετεί τα δύο μεγάλα κόμματα. Δεν πιστεύετε όμως πως αν έρθει ένα ποσοστό αποχής της τάξης του 50% – και βάλε, κάποιοι θα αρχίσουν να σκέφτονται ότι ίσως να μην κάνουν πολύ σωστά τη δουλειά τους; Έχεις δικαίωμα να ψηφίζεις όπως έχεις και δικαίωμα στη διαδήλωση και σε άλλους τρόπους διαμαρτυρίας. Εγώ με το ρομαντικό μου μυαλό θα ήλπιζα σε μια “καραμπινάτη” αποχή σε συνδυασμό με σωρεία από πορείες διαμαρτυρίας για ασφάλειες, ΔΕΚΟ, ομόλογα και ότι άλλο μας βασανίζει το οποίο φροντίζουμε να ξεχνάμε συστηματικά πριν τις εκλογές. (Βέβαια κάπως έτσι γίνονται τα πραξικοπήματα).

  Η άλλη όψη της αποχής είναι αυτή που πολύ ωραία περιγράφει με το παράδειγμά της Αμερικής ο Spyros. Στην Αμερική η αποχή είναι μεγάλη γιατί ο κόσμος εκεί πέρα δεν έχει άμεσα προβλήματα που να τον αγγίζουν. Είναι όλοι βολεμένοι στον τρόπο ζωής τους. Άλλοι γιατί έχουνε ικανοποιητικότατο εισόδημα “στη χώρα της ευκαιρίας” και άλλοι γιατί είναι τόσο πολύ κάτω από τα όρια της φτώχιας, που πρώτα θα μεριμνήσουν για το φαί τους, λόγου χάρη, και μετά για το άν ο Μπους είναι αυτός που είναι. Σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι Αμερικάνοι δεν γνωρίζουν ότι σε άλλες χώρες ο κόσμος ασφαλίζεται στα ταμεία. Δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει κοινωνική πρόνοια. Ο καθένας εκεί ζει από μόνος του, για αυτόν και για την οικογένειά του. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μάλλον λίγο ενδιαφέρον για το ποιος θα κυβερνήσει. Αρκεί να κάνεις μία κουβέντα με μερικούς Αμερικάνους για να το καταλάβεις αυτό.

  Εγώ δεν αδιαφορώ για το ποιος θα κυβερνήσει.
  Έχω ψηφίσει στο παρελθόν μικρό κόμμα (ίσα ίσα που φαινότανε) και αργότερα έτυχε να γνωρίσω τον γενικό γραμματέα του κόμματος αυτού ο οποίος φάνηκε ότι είχε τις δικές του βλέψεις που δεν είχαν να κάνουν σε τίποτα με τη διακυβέρνηση αυτού του τόπου. Το ενδιαφέρον του ήταν καθαρά σε ένα ανταγωνιστικό μικροκομματικό πεδίο, το οποίο με αφήνει παγερά αδιάφορο. Θα μου πείτε ότι δεν μπορεί να συμβαίνει με όλα τα κόμματα το ίδιο… αλλά όχι ρε παιδιά! Με όλα το ίδιο συμβαίνει. Δε λέω, και εμένα δε μου αρέσουν οι ολοκληρωτικές απόψεις τύπου: “όλοι οι Νορβηγοί είναι βλάκες” αλλά πραγματικά ΔΕΝ μπορώ να εμπιστευτώ ΚΑΝΕΝΑ!

 11. frontman says:

  Επίσης να προσθέσω ότι ψήφο στρατηγικής θα θεωρούσα αν με κάποιο (μαγικό) τρόπο όλοι οι απέχοντες ψηφίζανε το ίδιο μικρό κόμμα. Οποιοδήποτε. Έτσι το να ρίξεις: Οικολόγους, Κυνηγούς ή Ψαράδες το βλέπω σαν άκυρο. Η μαζικότερη γραμμή ή πολιτική άποψη αν θέλετε είναι η αποχή. Και η αποχή μπορεί να έχει τη στρατηγική της, θέλω να ελπίζω, αρκεί να γιγαντωθεί ώστε να αποκτήσει και νόημα.

  Υ.Γ: Δεν είμαι αναρχικός…

 12. Alternativeway says:

  Ο μαγικός τρόπος που λες ίσως δεν είναι τόσο μαγικός, από το καλοκαίρι τα γκάλοπ διαπιστώνουν ένα αξιόλογο ρεύμα προς την οικολογία ένα απο τα τελευταία γκάλοπ έδινε πρόθεση ψήφου προς τους οικολόγους 1,7% και δεδομένου ότι ο βεργής κατεβαίνει στην μόνο στην Α Αθήνας το ποσοστό αυτό θα στραφεί προφανώς στους Οικολόγους Πράσινους. Εξάλλου κάθε μέρα που περνά το ρεύμα εντίνεται έχουν δε διαρεύσει γκάλοπ που δίνουν πάνω από 2% στους οικολόγους πράσινους.

 13. Alternativeway says:

  κι αν θέλετε να μάθετε ποιοι είναι αυτοί οι οικολόγοι πράσινοι http://www.ecogreens.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.