Καλοκαίρι του 1977

Ώσπου μέσα στην αναμπουμπούλα των ημερών, συνειδητοποιώ πως, η επέτειος του θανάτου της Μαρίας Κάλλας πέρασε στα ψιλά. Ένας τόμος-αφιέρωμα στα Νέα, μια συναυλία που πέρασε στα πολιτιστικά κι αυτό ήταν.

Όχι, δε με απασχολεί η εκκάφρυνση που ζούμε, αυτή είναι δεδομένη και όσα και να γράψεις θα είναι λίγα.
Αλλά τότε θυμήθηκα πως εκεί στα μέσα του Αυγούστου, ήταν η επέτειος του θανάτου του Βασιλέως Elvis. Κι αυτός μας εγκατέλειψε το 1977. Μέσα σε ένα καλοκαίρι, έφυγαν οι δυο κορυφαίες μορφές των ειδών της μουσικής που υπηρετούσαν.
Με το βάρος των απωλειών του φετεινού καλοκαιριού (Bergman, Antonioni, Pavarotti), το μυαλό μου μπήκε σε ένα διεστραμμένο τριπάκι: αυτό που μας έτυχε φέτος, το είχαμε ζήσει και το 1977. Άραγε πόσους χάσαμε το καλοκαίρι εκείνο;
Είπαμε ήδη για τους:
  • Elvis Presley. Ο Βασιλιάς. Ακόμα και αυτοί που δεν τους αρέσει, δεν μπορούν να μην ομολογήσουν πως, χωρίς αυτόν, δε θα είχαμε το Ροκ.
  • Maria Callas. La divina. Για μένα, υπάρχουν οι σοπράνο και η Κάλλας, να στέκεται μόνη της, μια σκάλα πάνω από τις υπόλοιπες. Για χρόνια δεν μπορούσα να ακούσω άλλη τραγουδίστρια.
Αλλά όπως είδα, το καλοκαίρι του 1977 μας στέρησε επίσης και τους:
  • Roberto Rosselini. Ο σκηνοθέτης που καθιέρωσε τον νεορρεαλισμό, έφυγε στις 3 Ιουνίου.
  • Groucho Marx. Ο μεγάλος κωμικός που πετούσε τις δολοφονικές του ατάκες με αταραξία Βούδα, έφυγε στις 19 Αυγούστου, ακολουθώντας τον αδερφό του Gummo που είχε φύγει τον Απρίλη του ίδιου έτους.
Λέμε μερικές φορές κι υποθέτουμε πως πολλά γεγονότα συμβαίνουν σε κύκλους. Να είναι άραγε ένας τραγικός κύκλος τριακονταετίας; Ή να είναι απλώς η παρατήρηση;
Το μόνο βέβαιο είναι πως μας λείπουν όλοι.
This entry was posted in Παραβάσεις. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.