Σκάι UT-Debate & Βενιζέλος special

Εντάξει, το ξέραμε από πριν πως οι απαντήσεις που θα μας δώσουν στο πολυδιαφημισμένο Σκάι YouTube Debate θα είναι πέραν του πλανήτη τούτου. Το γιατί στείλαμε βίντεο είναι θέμα προσωπικού μαζοχισμού.

Το βίντεο της αφεντομουτσουνάρας μου κατάφερε να κάνει την Ντόρα να πει ένα καταπληκτικό «το περιβάλλον είναι πηγή ανάπτυξης» επιτρέποντας στον Παπαγιαννάκη να την πιάσει στον ύπνο, αλλά και πάλι, δεν είπε κάτι που δεν το ξέραμε από πριν. Το ότι το δήλωσε, είναι κάτι – στο μέτρο που πρέπει να πιάσεις στον ύπνο τους πολιτικούς για να μαρτυρήσουν αυτό που πραγματικά σκέφτονται.

Ωστόσο, το σημερινό ποστ είναι αφιερωμένο στον Ευάγγελο -puke factor 10- Βενιζέλο. Στον οποίο έγινε μια αρκετά τυπική ερώτηση – κατά πόσον το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ευνοεί την αξιοκρατία με τον Γεώργιο Β΄ Παπανδρέου στον προεδρικό του θώκο. Ο Ευάγγελος, με το γνωστό μειλίχιο ύφος του «αν βρω που κάθεσαι κωλόπαιδο θα σου στείλω μια διμοιρία ματ», απάντησε , ούτε λίγο ούτε πολύ πως, ο Γιωργάκης εξελέγη με «πανηγυρικό και δημοκρατικό τρόπο» (18’14” στο stream του Σκάι).

Υπάρχουν οι απλές μπαρούφες. Υπάρχουν και μερικές μπαρούφες οι οποίες λειτουργούν ως τέτοιες σε πολλά επίπεδα. Η παραπάνω, κατατάσσεται ανεπιφύλακτα στις πολυεπιπεδικές. Το πώς εξελέγη πρόεδρος ο Γιωργάκης, νομίζω πως το ξέρουμε όλοι. Από κει και πέρα:

 • όταν, ας πούμε, ακούς έναν «κορυφαίο συνταγματολόγο» να θεωρεί αυτόν τον τρόπο εκλογής «δημοκρατικό» αναρωτιέσαι κάποια πράγματα για την ποιότητα των επιστημόνων στη χώρα.
 • όταν κάποιος πολιτικός εκφράζει μια θέση η οποία παραβιάζει τη λογική, αναρωτιέσαι για την ποιότητα των πολιτικών
 • όταν αντιλαμβάνεσαι πως ο λόγος για τον οποίο το λέει, είναι πως δεν το λέει για να απαντήσει, αλλά γιατί κάποιοι που θα τον ακούσουν θα το χάψουν αμάσητο, αναρωτιέσαι για την ποιότητα των ανθρώπων στη χώρα σου γενικότερα
 • κι όταν καταλαβαίνεις πως ο εν λόγω πολιτικός υπολογίζει περισσότερο τη γνώμη αυτών (των πολλών) που θα το καταπιούν αμάσητο από τη γνώμη αυτών (των λίγων) που μπορούν να σκεφτούν στοιχειωδώς λογικά, καταλαβαίνεις σε τι δημοκρατία ζούμε.

Κάπου σε αυτό το σημείο κλείνει ο κύκλος και καταλαβαίνεις πως, με βάση τον τελευταίο συλλογισμό, ναι, ο Γιωργάκης ίσως τελικά να εξελέγη «δημοκρατικά».

Αφού λοιπόν, τόσος κόσμος μπερδεύει τις βουρτσες, ομολογώ πως πλέον βλέπω την «άλλο πρέπει κι άλλο Πέπη» Τσεσμελή ως μια παραγνωρισμένη κοινωνική λειτουργό.

This entry was posted in Εκλογές and tagged , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Σκάι UT-Debate & Βενιζέλος special

 1. ATHENA says:

  ETYXE KAI ΤΟ ΕΙΔΑ

  ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΑ ΣΗΜΕΙΩΣΑ ΚΙ ΕΓΩ

  ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ

  «το περιβάλλον είναι πηγή ανάπτυξης»

  ΟΠΟΥ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΑΝΤΡΙΧΙΑΣΑ

  ΜΕΤΑ ΕΜΕΙΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

  ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΡΕΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ!

  ΤΕΣΠΑ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΠΑΙΞΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΣΟΥ, ΤΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ…

 2. s_pablo says:

  Αν κάποιος θέσει υποψηφιότητα για ένα αξίωμα και δεν εμφανιστεί αντίπαλος, ακυρώνεται το αξίωμα?

  Από πότε η δημοκρατική διαδικασία είναι αριθμητικό πρόβλημα?

  Δεν θυμάμαι να απαγορεύτηκε η κάθοδος άλλων υποψηφίων, εκτός αν ξέρετε κάτι και δεν μας το λέτε. Ναι μεν ο Παπανδρέου πήρε το “χρίσμα”, αλλά αυτό δεν εμπόδιζε κανένα να κατέβει αντίπαλος του.

  Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί με τη Ν.Δ. όπου το χρίσμα από τον “θεό” το πήρε ο Στεφανόπουλος, αλλά τελικά την προεδρία την πήρε ο Μητσοτάκης.

  Το ότι λούφαξαν οι δελφίνοι δεν ακυρώνει το γεγονός ότι ένα μύριο άνθρωποι πήγαν και ψήφισαν, και αυτό είναι μια δημοκρατική διαδικασία, είτε μας αρέσει είτε όχι.

  Τώρα αν ο Παπανδρέου (όπως και ο Καραμανλής) είναι στη θέση του με αξιοκρατικά κριτήρια, αυτό είναι ενός άλλου παπά ευαγγέλιο, αλλά όπως και να το δούμε ο προβληματισμός σας είναι εντελώς άστοχος.

 3. s-pablo…

  προφανώς δε μιλάς σοβαρά, έτσι;

 4. s_pablo says:

  Προφανώς μιλάω σοβαρά. Τι ορίζει μια δημοκρατική διαδικασία? Έχουν καταγραφεί εκλογές σε χωριά στο παρελθόν, όπου υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος. Καταλύθηκε η δημοκρατία?

  Μερικές φορές είναι καλό να κοιτάμε πέρα από τα αυτονόητα…

 5. ATHENA says:

  ΚΑΛΑ Σ.ΠΑΜΠΛΕ Ο,ΤΙ ΠΕΙΣ!

  ΘΥΜΙΖΩ ΣΚΡΟΥ ΕΓΚΖΙΤ ΠΟΛΖ

  ΔΕ ΣΗΚΟΥΕΛ ΣΤΟ ΒΛΟΓΓ ΜΟΥ

  http://theoulini.blogspot.com/2007/09/screw-exit-polls-2.html

 6. @s_pablo,

  ΟΚ, ας μιλήσουμε για τα αυτονόητα.

  Η δημοκρατία προϋποθέτει επιλογή. Και μάλιστα επιλογή από τη βάση. Άρα, ναι, είναι θέμα αριθμού υποψηφίων.

  Δεύτερον, το να μπορεί να έρθει ο κάθε άσχετος να ψηφίσει, είναι νοθεία της βάσης του κόμματος από κάθε άποψη.

  Το παράδειγμα με τα χωριά που αναφέρεις δεν έχει καμμία σχέση. Άλλο το να υπάρχει ένας υποψήφιος σε μια μικρή κοινότητα όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και άλλο να προαποφασίζει η ελίτ του κόμματος.

 7. Πολύ ωραίο άρθρο. Μου αρέσει ο τρόπος σκέψης σου. Ευχαριστώ επίσης τον s_pablo που μας έδωσε ένα ζωντανό παράδειγμα της νοοτροπίας εκείνων που τα “καταπίνουν αμάσητα” όπως είπε και το άρθρο.

 8. Το αστείο είναι πως όχι μόνο τα καταπίνουν αμάσητα, αλλά υπερασπίζονται αυτή την επιλογή τους και διατείνονται πως έχουν και άποψη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.