Άρση μονιμότητας δημοσίων υπαλλήλων και Σκανδαλίδης

Τα τελευταία χρόνια, ένα νέο αίτημα έχει αρχίσει να εμφανίζεται: η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Ειλικρινά αδυνατώ να κατανοήσω τόσο το αίτημα, όσο και τη λογική πίσω από αυτό. Θα γλυτώσουμε από τους μονίμους υπαλλήλους που δεν είναι παραγωγικοί; Όχι, αφού αυτοί έχουν το κεκτημένο τους. (Άρα, μήπως κι αυτό είναι, μετά το ασφαλιστικό, άλλη μια μεθόδευση εναντίον της γενιάς των 30άρηδων, η οποία για αγνώστους λόγους βρίσκεται μονίμως στο στόχαστρο; ) Άρα δε θα αυξηθεί η παραγωγικότητα του δημοσίου. Οι όποιες απολύσεις στο δημόσιο θα γίνονται αξιοκρατικά; Ας σοβαρευτούμε, ξέρουμε πολύ καλά σε τι χώρα ζούμε.  Με δυο λόγια, έχει καμμία σχέση η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων με την ποιότητα της εξυπηρέτησης; Απολύτως καμμία.

Τότε; Ποιος ο λόγος που αυτό το παράλογο αίτημα έχει τόσο ευρεία αποδοχή;

Ας φανταστούμε κάποιον δημόσιο υπάλληλο. Δεν ανησυχεί για το αν θα έχει δουλειά αύριο. Δεν ανησυχεί για το αν θα πάει καλά η επιχείριση. Δεν χρειάζεται καν να νοιάζεται για τον πελάτη του. Μπορεί κάλλιστα να πηγαίνει το πρωΐ στη δουλειά, να απλώνει τα πόδια του πάνω στο γραφείο, να διαβάζει την εφημερίδα του, να σερφάρει στο ίντερνετ, να κάνει τέλος πάντων ό,τι του αρέσει, και, το καλύτερο, να πληρώνεται για αυτήν την ώρα.

Πού είναι το κακό σε όλα αυτά; Η παραπάνω παράγραφος δεν περιγράφει την ιδανική δουλειά για όλους εμάς που δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι;  Όλοι δε θα θέλαμε να έχουμε μια τέτοια δουλειά;

(Όχι όλοι, αλλά επειδή αυτή η απάντηση μου χαλάει τη λογική συνέπεια του επιχειρήματος, θα την προσπεράσω.)

Ναι, όλοι θα θέλαμε μια τέτοια δουλειά. Τότε, μήπως η άρση της μονιμότητας προκύπτει από έναν ανομολόγητο φθόνο προς μερικούς τυχερούς συμπολίτες μας;

Γιατί να είμαστε τόσο κακοί άνθρωποι; Γιατί να φθονούμε τον διπλανό μας για την ευτυχία του; Γιατί να ευχόμαστε, όπως στο Χριστοδούλειο ανέκδοτο, να του καεί η περιουσία; Ακόμα χειρότερα, γιατίο φθόνος αυτός να μας τυφλώνει και να ζητάμε τον περιορισμό στα εργασιακά δικαιώματα μιας άλλης ομάδας, κάτι πο, αργά ή γρήγορα, θα βλάψει κι εμάς τους ίδιους;

Ας σκεφτούμε πιο δημιουργικά, κι ας το πάμε ακόμα παραπέρα: γιατί να μη διεκδικούμε κι εμείς τα ίδια δικαιώματα; Γιατί να μην επιζητούμε μια ανάλογη τύχη στην εργασία μας;

Το κόμμα μας, υποστηρίζει την επέκταση της μονιμότητας σε όλα τα επαγγέλματα και στον ιδιωτικό τομέα. Οποιοσδήποτε πιάνει δουλειά σε οποιαδήποτε εταιρεία, θα υπογράφει μόνιμη σύμβαση εργασίας. Πρόκειται για μια εξαιρετική ρύθμιση η οποία θα εμπνεύσει ασφάλεια σε όλους τους εργαζομένους και θα ανακουφίσει ειδικά τους νέους οι οποίοι έχουν τεράστιες δυσκολίες στο να βρουν μια σίγουρη δουλειά.

Εντάξει, θα πουν μερικοί, κι οι εργοδότες τι θα κάνουν, όταν δε θα μπορούν να απειλήσουν πως θα απολύσουν τους υπαλλήλους τους; Πώς θα διασφαλιστεί η παραγωγικότητα και, κατ’ επέκταση, η βιωσιμότητα της επιχείρισης;

Μα εκεί βρίσκεται το μεγαλοφυές της ιδέας: σε πρώτη φάση, αφού οι εργοδότες θα γεμίσουν απρόθυμους υπαλλήλους, η πρώτη διέξοδος που θα έχουν, θα είναι να προσλάβουν κι άλλους, ώστε να βγαίνει η δουλειά! Έτσι, η ανεργία θα εκμηδενιστεί! Η επιχείριση θα βασίζεται στους λίγους φιλότιμους (όχι πως και σήμερα συμβαίνει κάτι το διαφορετικό) και όλα θα κυλάνε ρολόι!

Σε δεύτερη φάση, όταν η δεξαμενή των ανέργων θα έχει εξαντληθεί, οι εργοδότες θα έχουν κι άλλα εργαλεία για τους ανθρώπινους πόρους τους. Αφού δε δουλεύουν, θα πρέπει να δώσουν κίνητρα στους υπαλλήλους τους, ώστε να δουλέψουν. Αλλά, προσέξτε, με τη μονιμότητα πάνω από τα κεφάλια τους, θα πρέπει τα κίνητρα να είναι ουσιαστικά. Άρα, πραγματικές αυξήσεις, προαγωγές γι’ αυτούς που όντως δουλεύουν (κι όχι στους κλικαδόρους) και, πάνω από όλα, πραγματικά καλύτερες συνθήκες εργασίας. Κι ούτε για ιδέα απλήρωτες υπερωρίες.

Στη δεύτερη φάση, η Ελλάδα, όχι μόνο θα ξεφύγει από τον εργασιακό μεσαίωνα, αλλά θα γίνει μια χώρα παράδεισος για τους εργαζομένους.

Το μόνο που χρειάζεται, να δούμε το σωστό, πέρα από φθόνους, και να το τολμήσουμε.

(Τον Σκανδαλίδη τον έβαλα για να αυξήσω τις θεάσεις του blog μου.)

This entry was posted in Ισοπολιτεία and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Άρση μονιμότητας δημοσίων υπαλλήλων και Σκανδαλίδης

 1. pølsemannen says:

  Εγώ βρίσκω πάντως ότι η άρση της μονιμότητας των Δημοσίων Υπαλλήλων (Τα κεφαλαία ΔΕΝ είναι συμπτωματικά) είναι το πιό πηδιώ μέτρο που έχει εξαγγελθεί από τότε που η ένδοξη φυλή μας μετακόμισε από το αστρικό σύστημα του Σείριου στην μικρή γαλάζια κουκίδα ( (c) Carl Sagan) για να εκπληρωθεί η μετα – προφητεία του Τηλεπροφήτου Λιακόπουλου.

  Οι λόγοι της πηδιωσύνης του μέτρου είναι δύο:

  Α. Η πλατεία Κλαυθμώνος θα ξαναβρεί την παλαιά της αίγλη.

  Βου. Οι ΕΛ-ληνας πρώτα και πάνω απ’ όλα θέλουν όπως σωστά γράφεις να ψοφήσει η λάγνα κατσίκα του γείτονα. Όλα τα άλλα γαία πυρί μειχθείτω.

 2. aerosol says:

  Η ανάλυση για το φαινόμενο Σκανδαλίδη ήταν πληρέστατη.
  [Και ο γείτονάς μου δεν έχει λάγνα κατσίκα. Κρίμα…]

 3. s_pablo says:

  Τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, αν θυμάμαι καλά, την κατοχύρωσε ο Τρικούπης. Ο λόγος προφανής, να μην αλλάζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση, ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα η δημόσια διοίκηση.

  Θεωρείται ως ένα από τα μεγάλα ευεργετήματα του μεγάλου αυτού πολιτικού για τη χώρα και όποιος είναι υπέρ της άρσης της μονιμότητας είναι τουλάχιστον εμπαθής και ανιστόρητος.

  Αν προχωρήσει η κυβέρνηση στην άρση, θα μας αποδείξει για άλλη μια φορά ότι έχει τόση σχέση με τους θεσμούς, όση εγώ με την Μόνικα Μπελούτσι (δηλαδή μεγάλη και ερωτική :-ΡΡΡ).

  Καλό θα είναι να σοβαρευτούν και να σταματήσουν να παίζουν με το κοινό αίσθημα γιατί προβλέπω μια νέα γενιά συμβασιούχων τετραετίας. Υπάρχουν τρόποι να χτυπηθεί ο υπερμεγέθης δημόσιος τομέας, χωρίς αλλαζονικές γελοιότητες.

 4. @pølsemannen,

  ο κενταυρικός ιδιωματισμό «πηδιώ» ειλικρινά με προβλημάτισε. Ακουστικά, μοιάζει με ένα πρωτόκολλο της πληροφορικής ονόματι TPO (Tous pidame olous). Λέτε το εν λόγω πρωτόκολλο να είναι Αιπσηλωνιακής προελεύσεως;

  @aerosol,

  συμμερίζομαι πλήρως τα συναισθήματά σας. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια ανάφτρα κατσίκα.

  @s_pablo,

  είσθε χαραμοφάης. Θέλομε κι εμείς Μόνικαν.

 5. Η ΕΞΙΣΩΣΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΕΠΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ
  Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΟΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ
  ΕΥΓΕ ΚΥΡΙΕ ΚΟΥΣΟΥΡΑΤΕ ΜΑΣ!

 6. Pingback: ΚΟ.Υ.ΣΟΥΡ.Ι. » Blog Archive » ΟΤΕ, ΕΡΤ, Κούλογλου κ.α. (0,02€)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.