Γιατί δεν πρόκειται να βρω δουλειά

Αφιέρωση: το παρόν ποστ είναι αφιερωμένο στον πεφωτισμένο νου ο οποίος πριν από σχεδόν μια δεκαετία, συνέγραψε ένα πραγματικά εμπνευσμένο κείμενο για την θρυλική ΕΕΕΑ με τον τίτλο: Γιατί κανείς σας δεν θα βρει ΠΟΤΕ admin ότι και να κάνετε. Η ΕΕΕΑ έχει κλείσει εδώ και χρόνια, αλλά το κείμενο σώζεται στο διαδίκτυο και μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Πρόλογος: Το παρακάτω κείμενο είναι ένα case study στις αγγελίες στο χώρο της πληροφορικής στον οποίο δραστηριοποιούμαι. Και, όχι, δε θα γράψω τις γνωστές politically correct κοινοτοπίες του τύπου «καλοπροαίρετη κριτική» και κουραφέξαλα. Η κριτική θα είναι τόσο καλοπροαίρετη, όσο και η αγγελία. Αν, κατά το γνωστό άσμα των Lost Bodies «έχουν ανοίξει λάκκους και μας περιμένουν», γιατί να μην ανταποδώσω την ευγένεια;
Βλέπετε, για εμάς τους κομπιουτεράδες οι μικρές αγγελίες πολλές φορές αποκαλύπτουν πολλά για τη δομή και το εργασιακό περιβάλλον μιας επιχείρησης, σαν ακτινογραφία. Και, κατά κανόνα, αυτό που αποκαλύπτουν είναι 1. λύσεις του ποδαριού σε ό,τι αφορά την πληροφορική, 2. φτηνιάρικα αφεντικά, 3. πλήρη άγνοια του αντικειμένου. Εν προκειμένω, το (1) είναι άμεση συνέπεια του (2), καθώς, κατά πως λένε οι αγγλοσάξονες «If you pay peanuts, you’ll buy monkeys».

Περί άγνοιας ο λόγος; Θαυμάστε την παρακάτω αγγελία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ εταιρεία ζητεί προγραμματιστή, με πολύ καλή γνώση ΡΗΤ, Mysql, Linox, Bash Scripting, HTML, CSS, Java Script

Τι να πω, έχω επιζήσει γράφοντας JCL για OS/390, έχω στήσει mail server… (μετάφραση: κάτι αντίστοιχο αυτού που λέει ο Πανούσης «έχω ερμηνεύσει Bach, Beethoven» με τη διαφορά πως εγώ όντως το έχω κάνει) Αυτό το PHT κι αυτό το Linox, πρώτη φορά τα βλέπω. Ο γκουγκλισμός των λέξεων δε διαφωτίζει το μυστήριο. Προφανώς, ο εργοδότης θέλει να πει PHP και Linux.

Και θα μου πείτε «τι μας λες ρε Κουσουράτε, κάνεις τόση φασαρία για ένα τυπογραφικό λάθος;». Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα. Το λάθος είναι α) της γραμματέως, είτε β) αυτού που θα κάνει την πρόσληψη.Αν είναι το (α), έχω σοβαρές υπόνοιες πως οι διαδικασίες πρόσληψης στη συγκεκριμένη εταιρεία δε διακρίνονται για την αξιοκρατία τους. Αν είναι το (β), αν ο τύπος αυτός δεν ξέρει καν να γράψει αυτά που ζητά, πώς στην ευχή θα αξιολογήσει τα προσόντα μου;

Η ίδια αγγελία, βεβαίως βεβαίως, ανήκει και στην κατηγορία αυτών που ζητάνε ανθρώπους για όλες τις δουλειές. Αλλά, γι’ αυτήν την κατηγορία, ας πάρουμε κάτι πιο αντιπροσωπευτικό. Να ένα πραγματικό διαμάντι:

ΤΕΧΝΙΚΟΣ Η/Υ με 2ετή προϋπηρεσία, καλή γνώση hardware, networking, MS Windows – Office, επιθυμητή γνώση Linux, SQL, HTML, Flash, ΝΕΤ

Ο άνθρωπος αυτός που έχει γράψει την αγγελία αυτή έχει σοβαρό πρόβλημα κατανόησης των υπολογιστών. Γιατί αν, από τη λίστα των προσόντων, διαλέξεις οποιαδήποτε τριάδα στην τύχη, τουλάχιστον το ένα δε θα έχει καμμία σχέση με τα άλλα δύο. Και, επιτέλους, ΑΛΛΟ πράγμα το MS Windows και ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΛΛΟ το MS Office. Το πρόθεμα MS τα κάνει τόσο σχετικά, όσο η ομοιοκαταληξία κάνει σχετικές τις δουλειές του ναύτη και του καντηλανάφτη.

Και είναι .net! Με τελεία μπροστά! Όχι Νέα Ελληνική Τηλεόραση!

Ας δουμε κι αυτό:

ΖΗΤΕΙΤΑΙ τεχνικός Η/Υ, με καλές γνώσεις Corel Draw (επιθυμητό και Photoshop), γνώσεις επίλυσης προβλημάτων Η/Υ, για την περιοχή Αττικής. Εμπειρία σε εγκατάσταση κοπτικών και plotter επιθυμητή. Απαραίτητη προϋπηρεσία και δίπλωμα οδήγησης.

Μια βασική διευκρίνιση: το Corel Draw και το Photoshop είναι προγράμματα για γραφίστες!

Μια δεύτερη διευκρίνιση: άλλη η δουλειά του γραφίστα, άλλη του τεχνικού ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Και ρε φίλε, γιατί προσλαμβάνεις κομπιουτερά όταν θες γραφίστα;

Προσλαμβάνεις λογιστή για να σου οδηγεί το κλαρκ;

Προσλαμβάνεις νομικό σύμβουλο για να κάνει αποθήκες;

«Όχι» θα σου πει βαρύγδουπα ο έιτς αρ, «διότι αυτές όλες είναι ειδικευμένες δουλειές οι οποίες συνεπάγονται σχετική εκπαίδευση».

Δηλαδή, οι υπολογιστές δε χρειάζονται εκπαίδευση. Προφανώς, εμείς που ξέρουμε γεννηθήκαμε με αυτήν τη ιδιότητα. Σαν τον Ιχώρ που φέρουν οι ΕΛ ένα πράγμα. Μόνο που η ιδιότητα αυτή δεν εκτιμάται το ίδιο. Παραδείγματος χάριν:

Η ****** αναζητεί Προγραμματιστή -τρια, έως 35 ετών, γνώσεις PHP, MYSQL για ανάπτυξη custom εφαρμογών, γνώσεις HTML, εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις, portfolio, τυχόν γνώσεις cPanel ή Web Design, μόνιμη απασχόληση πλήρους ωραρίου 800€ – 1.000€ καθαρά.

Γεγονός πρώτο: για να ξέρεις τα παραπάνω «προσόντα», πρέπει να έχεις δουλέψει πάνω τους 2 χρόνια τουλάχιστον, και 3 για να τα ξέρεις καλά. Γεγονός δεύτερο: για να έχεις φτιάξει ένα σοβαρό portfolio, θέλεις άλλα τόσα. Μιλάμε λοιπόν για έναν κομπιουτερά με 5 χρόνια εκπαίδευσης και δουλειάς πίσω του. Πώς λοιπόν στην ευχή ζητάς πεπειραμένο άτομο για να του δώσεις ένα μισθό ελάχιστα καλύτερο από το βασικό; Θα πρέπει να είσαι τελείως καρμίρης.

Πήγαινε λοιπόν στο ανηψάκι του γυναικοξάδελφου, να σου φτιάξει μια σελίδα που θα έχει τα μαύρα της τα χάλια. Κι επειδή δε θα βλέπεται η ιστοσελίδα δεν πρόκειται να τραβήξει κόσμο οπότε δεν πρόκειται να σου έρθουν χρήματα από κει.

Η καλή δουλειά πληρώνεται. Πάρ’το χαμπάρι. Αν δε δώσεις, δε θα πάρεις.

Το σημερινό θέμα φυσικά, δεν εξαντλείται ούτε σε αυτό το ποστ, ούτε στον κλάδο των κομπιουτεράδων. Έχουμε να πούμε πολλά ακόμα!

This entry was posted in Μανιφέστο συρταριού and tagged , , . Bookmark the permalink.

15 Responses to Γιατί δεν πρόκειται να βρω δουλειά

 1. loco says:

  Μικρέ(?) και αθώε Κουσουράτε…

  Θαυμάζω το κουράγιο σου (έχω βρεθεί στην θέση σου ουκ ολίγες φορές) και πράγματι μπορώ να πω ότι το παρόν ποστ αποτελεί κάτι ενδιάμεσο μεταξύ της γενιάς των 700Ε και των χλιδάνεργων. Και μάλιστα αυτή η κατηγορία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “η γενιά των κατέχοντων Μαστερ και λοιπά σε Ειτς-Αρ επιστήμες που πρέπει να δικαιολογήσουν τον μισθό τους (όποιος και αν είναι αυτός)”

  Προσμονώ σε 2ο και λίαν απολαυστικότερο ποστ από την αναζήτησή σου…

 2. Κρείτων Κουσουράτος says:

  Τον όρο «χλιδάνεργοι» ομολογώ πως δεν τον ήξερα, πάντως με εμπνέει για προσεχές ποστ.

  Μου τη δίνει η ηθική της δουλειάς…

 3. akamas says:

  Αν η δουλειά είχε ηθική θα δούλευαν και οι πλούσιοι.

 4. Κρείτων Κουσουράτος says:

  Κι αν η δουλειά ήταν καλό πράγμα, δε θα παίρναμε λεφτά για να την κάνουμε (κλεμμένο).

 5. Salamdra says:

  Endiktika deste pws antimetopizoun tin douleia enos programer/developer sto exwteriko … oi anthrwpoi rwtane tous psixologous gia to pws tha simperiferthoune…. kai edw 🙁 mono o vourdoulas kai to mastigio lipoune…

 6. Κρείτων Κουσουράτος says:

  Σαλαμάνδρα, οι πραγματικά μεγάλες εταιρείες το έχουν πιάσει το νόημα πως, όχι μόνο τους προγραμματιστές, αλλά τους εργαζομένους γενικότερα, καλύτερα να τους έχεις ευχαριστημένους. Ποιος μπορεί να αποδώσει στη δουλειά του όταν ξυπνάει το πρωΐ και σκέφτεται «αμάν… πού πηγαίνω ο άμοιρος…»;

 7. ia says:

  Σωστός!!!!

 8. Pingback: e-chios.gr » Blog Archive » Γιατί κανείς σας δεν θα βρει ΠΟΤΕ admin ότι και να κάνετε

 9. Pingback: ΚΟ.Υ.ΣΟΥΡ.Ι. » Χλιδανεργία και προτεσταντική ηθική

 10. Ι.Τ. ... ξερω 'γώ τι says:

  Χμ… 2 χρόνια μετά και ακόμα επίκαιρο.. Δυστυχώς, δεν ισχύει πιά το “καλύτερα να τους έχεις ευχαριστημένους”, έτσι κ αλλοιώς κάποιος φιλότιμος θα βρεθεί για να αντικαταστήσει τον αποχωρούντα δίνοντας του κάτι σα μισθό…
  Ποιότητα εργασίας? Ποιός νοιάζεται?? Αρκεί να (σχεδόν) δουλεύει τόσο καλά όσο για να πάμε ταμείο και μετά στάχτη και μπούρμπερη να γίνει (Έχω ακούσει και το “Μην το παιδεύεις, φτιάξτο σαν τα Ολυμπιακά Ακίνητά,ίσα να βγάλει τη χρονιά!)
  JCL?!? Γιατί ρε παιδιά, μιά χαρά ειναι η JCL, αρκεί to Business Logic της εφαρμογής να μή βασίζεται πάνω της (ξέρετε, όπως γράφαν στα 70s..). Άλλος ένας Έλληνας mainframer.. Είμαστε πολλοί τελικά!

 11. Κρείτων Κουσουράτος says:

  Συνάδελφε… έτσι ακριβώς όπως τα λες!

  Mainframer; Δεν ξέρω… Μετά από όσα έχω κάνει, θα με χαρακτήριζα μάλλον «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω». Κατάλαβες νομίζω.

 12. freelancer says:

  σωστός, η γενιά των 700, έγινε γενία των 600, 500 και θα γίνει των 400, αίσχος

 13. doctor says:

  Ο θρυλικος αυτος νους (ντοκτορ) της θρυλικης ΕΕΕΑ ζει, σε ενα απο τα4 ποντισμενα κατω απο 3 μετρα τσιμεντο αντιπυρηνικα καταφυγια μας, πλουσιος και μισανθρωπος και οπως παντα απομονωμενος απο τον υπολοιπο κοσμο και σου στελνει χαιρετισματα, μαζι με την μεξικανα βοηθο του βουλαριμπα.

  • Λυκόφρων says:

   Τέτοιος χαιρετισμός, αξίζει να μπει χωριστά σε ένα hall of fame. Aντιχαιρετώ, doctor!

 14. Χμ. Γατάκια, ΑΥΤΗ είναι πραγματικά προχώ αγγελία.

  http://www.triakilakodika.gr/post/2013/04/29/aggelia-ergasias-eykairia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.