Μια εκδήλωση για τον Αλέκο Παναγούλη

Βρέθηκα χτες σε μια εκδήλωση για τον Αλέκο Παναγούλη. Διοργανωμένη από την Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (πολιτική νεολαία της Ε.ΔΗ.Κ. η οποία ναι υπάρχει ακόμα). Βρέθηκαν πολιτικοί, ήρθαν τα κανάλια…

Δε θα ασχοληθώ με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ούτε με το κοσμικό της μέρος.

Γιατί αυτό που μου έμεινε από τη χτεσινή εκδήλωση, ήταν η παρουσία των ανθρώπων που γνωρίσανε τον Παναγούλη. Ήταν εκεί φίλοι του. Ο κολλητός του, με τον οποίο βγαίνανε βόλτες. Ο δεκανέας που τον φύλαγε στην απομόνωση στο Μπογιάτι, για να τον τουμπάρει τελικά ο Αλέκος και να το σκάσουνε παρέα. Συγκατηγορούμενοί το στο στρατοδικείο, συγκρατούμενοι…

Ένα σπάνιο για τις μέρες μας είδος αξιοπρέπειας. Άνθρωποι απλοί, χωρίς ύφος καρδιναλίων, που δε σου λένε με το καλημέρα «ξέρεις, εγώ έκανα αυτό με τον Παναγούλη», άνθρωποι που δε θα δεις στα κανάλια και, πολύ σπουδαίο αυτό, άνθρωποι που δεν εξαργύρωσαν τη φιλία τους ή τα δεινά που πέρασαν με θέσεις και δάφνες.

Και αυτοί οι άνθρωποι ήταν εκεί. Τους έβλεπες, ήθελες να τους ρωτήσεις χίλια πράγματα, αλλά καταλάβαινες πως, αν το έκανες, θα χτύπαγες μια ευαίσθητη χορδή τους. Οπότε, έμενες εκεί, να τους βλέπεις.

Πριν από καμμιά 30ριά χρόνια, ήταν κι αυτοί στην ηλικία μου. Με τα ίδια όνειρα με μένα, για μια πατρίδα δίκαιη, που δε θα σε αγνοεί όταν νομοθετεί κι όταν αποφασίζει, μια χώρα που δε θα τρώει τα παιδιά της, όπου όλοι θα ζουν ελεύθερα και δημοκρατικά.

Πάλεψαν κάτω από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Αγωνίστηκαν, μετά προδόθηκαν, το ρεύμα της δεκαετίας του ’80 τους σάρωσε, ηττήθηκαν. Αλλά δε μετάνοιωσαν. Ούτε έχασαν την πίστη τους.

Στα πρόσωπά τους, παρά τις σκληρές αναμνήσεις, παρά την ήττα των αγώνων τους, έβλεπες ακόμα ένα ευγενικό χαμόγελο.

This entry was posted in Μανιφέστο συρταριού and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Μια εκδήλωση για τον Αλέκο Παναγούλη

 1. aerosol says:

  Πολύ ενδιαφέρον, φίλε. Τέτοιες φάτσες μένουν όλο και λιγότερες. Και κρατούν πολύτιμη κληρονομιά.

 2. Κρείτων Κουσουράτος says:

  Ναι, φίλε μου. Και πρέπει κάποιοι από μας να κάνουμε πράξη αποδοχής αυτής της κληρονομιάς. Έτσι το νοιώθω προσωπικά.

 3. akamas says:

  Ήταν από τους ανθρώπους που εξύψωναν την πολιτική, εαν θέλεις να δεις το επίπεδο της σημερινής πολιτικής ρίξε μια ματιά στο http://www.syriza-watch.blogspot.com.

 4. Κρείτων Κουσουράτος says:

  Γνωστό το επίπεδο της σημερινής «πολιτικής». Όσο για το Συνασπισμό, έχω ένα άχτι – να πω την αλήθεια. Αλλά θα το αναλύσουμε κι αυτό!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.