Ας μιλήσουμε για μπάλλα

Ο πρόεδρος του Κόμματος Υπαρκτού Σουρρεαλισμού και Ικολογοίας, εύχεται ο καινούργιος χρόνος να είναι γεμάτος Υγεία και Σουρρεαλισμό.

Πλην όμως, επειδή η πολιτική τρέχει, σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα καυτό θέμα της πολιτικής ζωής των Ελλήνων: τη μπάλλα.

Άλλη μια αγωνιστική πέρασε και ήταν γεμάτη από παράπονα: πέναλτυ την τελευταία στιγμή, ακυρωμένα γκολ και για άλλη μια φορά επίκεντρο της συζήτησης είναι η διαιτησία. Φράση κλειδί: αλλοίωση αποτελέσματος.

Ας το πάρουμε λογικά το πράγμα: θέλουμε ένα πρωτάθλημα όπου τα αποτελέσματα δε θέλουμε να αλλοιώνονται. Όμως οι κανονισμοί του ποδοσφαίρου είναι τέτοιοι που επιτρέπουν στο διαιτητή να μπορεί, αν θέλει, να αλλοιώσει κάποιο αποτέλεσμα. ΟΚ, τότε, ας αλλάξουμε τους κανονισμούς.

Τι μπορεί να αλλάξει ένα αποτέλεσμα υπέρ μιας ομάδας;

 • Η ακύρωση τέρματος της αντίπαλης ομάδας.
 • Ο καταλογισμός ενός πέναλτυ.
 • Η αποβολή ενός παίκτη της αντίπαλης ομάδας.

Είναι λοιπόν τόσο απλό, θα λέγανε πολλοί: αφού τα παραπάνω δημιουργούν πρόβλημα, ας τα καταργήσουμε. Καμμία ακύρωση γκολ, κανένα πέναλτυ, καμμία αποβολή! Τα αποτελέσματα των αγώνων έτσι θα είναι πιο δίκαια και το ελληνικό ποδόσφαιρο θα έρθει πιο κοντά στον αυθεντικό του χαρακτήρα, το γνωστό «δίτερμα αλάνας».

Όμως αυτή η απλή ρύθμιση, στερείται φαντασίας. Είναι ακόμα μια λύση του τύπου «πονάει δόντι, κόψει κεφάλι» η οποία τιμωρεί τις μικρές ομάδες, μαζί με τις μεγάλες. Χρειάζεται μια λύση με περισσότερη φαντασία. Μια λύση η οποία θα τιμωρεί μόνο τις μεγάλες ομάδες, αυτές που έχουν πράγματι τη δυνατότητα να χρηματίσουν το διαιτητή.

Η πρότασή μας:

 • Η ομάδα που βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, καθώς και οι ομάδες που την ακολουθούν σε απόσταση έως και 6 βαθμών, να μην μπορούν να επωφεληθούν από τις παραπάνω αποφάσεις των διαιτητών. Π.χ. έστω πως παίζει ο πρωτοπόρος Βραδυφοριακός με τον ουραγό Χτικιαριακό. Ο διαιτητής δεν μπορεί να ακυρώσει γκολ του Χτικιαριακού, δεν μπορεί να δώσει πέναλτυ στον Βραδυφοριακό, δεν μπορεί να αποβάλλει παίκτη του Χτικιαριακού. Προσοχή όμως! Αυτό δε σημαίνει πως καταργούνται οι σχετικοί κανόνες του ποδοσφαίρου! Τα πέναλτυ υπέρ του Βραδυφοριακού, εκτελούνται κανονικά σαν φάουλ, με τείχος κλπ. Τα οφσάιντ, σφυρίζονται κανονικά, αν όμως μπει το γκολ πριν προλάβει ο διαιτητής να υποδείξει το οφσάιντ, τότε, ό,τι και να γίνει, μετράει. Τέλος, ο διαιτητής δίνει κανονικά τις κάρτες, αλλά ο παίκτης που βλέπει κόκκινη κάρτα, παραμένει στο γήπεδο για να μη διαταραχτεί η ισορροπία των παικτών.
 • Χρειάζεται φυσικά κι άλλη μία διευθέτηση, καθώς οι κόκκινες κάρτες κοστίζουν αγωνιστικές στις συμμετοχές των παικτών. Γι’ αυτό, κανόνας δεύτερος: όταν ομάδες της κορυφής της βαθμολογίας (πρωτοπόρος μέχρι -6 βαθμούς από την κορυφή) αγωνίζονται μεταξύ τους, δεν ισχύουν οι τιμωρίες των παικτών. Πρόκειται για έναν κανόνα που όχι μόνο θα επικυρώσει αυτό που ούτως ή άλλως συμβαίνει, αλλά θα γλυτώσει την αθλητική δικαιοσύνη από περιττές εφέσεις και τους παίκτες από το να σκαρφίζονται δικαιολογίες τύπου «ξυνόμουν», «μου χτύπησε τη γροθιά με το μάτι του» κ.α.
 • Από τις παραπάνω ρυθμίσεις, εξαιρείται ο ΠΑΟΚ, ως εξ ορισμού αδικημένος. Ουδέν σχόλιο.

Είναι φανερό πως τα παραπάνω μέτρα, όχι μόνο χτυπάνε το φαινόμενο της κακής διαιτησίας στη ρίζα του, αλλά, επιπλέον, έχουν την ιδιότητα να αυτο-προσαρμόζονται ώστε να ευνοούν τις αδύνατες ομάδες. Δεδομένου δε πως ο μέσος οπαδός φίλαθλος εκτονώνει το γενετήσιο ένστικτό του μέσω του ποδοσφαίρου, δεν πρόκειται παρά για μια υλοποίηση του παλλαϊκού αιτήματος υπέρ της αναπαραγωγής του πτωχού. Το ελληνικό πρωτάθλημα θα αποκτήσει και πάλι ενδιαφέρον, η νικήτρια στήλη του ΠΡΟ-ΠΟ θα γίνει τελείως απρόβλεπτη.

Το μόνο πραγματικό μειονέκτημα είναι πως δε θα γνωρίζουμε τον πρωταθλητή από την αρχή της χρονιάς, κι η έλλειψη προγραμματισμού σε αυτή τη χώρα είναι κάτι που πραγματικά μας ταλανίζει. Αλλά, τι να κάνουμε, χρειάζονται και λίγες θυσίες!

This entry was posted in Ισοπολιτεία and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ας μιλήσουμε για μπάλλα

 1. Η μόνη διαφωνία που έχω είναι ότι η ζωή δεν είναι μόνο μπάλα και όλα αυτά που περιγράφεις δυστυχώς ισχύουν για όλους τους τομείς της ζωής.
  Η ιστοσελίδα μας ΙΣΟΠΟΛΙΤΕΙΑ http://www.isopoliteia.gr στηλιτεύει και σατιρίζει καθημερινά τέτοια περιστατικά, αλλά το μόνο που έχουμε καταφέρει ως σήμερα είναι να αυξήσουμε σημαντικά τις πιθανότητες να μείνουμε άνεργοι.

 2. Diana says:

  Για το Μιχάλη,
  Διάβασα την “Ισοπολιτεία” κι αντίθετα απ’ αυτά που γράφεις διαπίστωσα ότι είσαστε μια ομάδα καλά βολεμένων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.