Τραγούδια για τη Μεγάλη Αρκάνα: 0 – Ο Τρελός (Αγόρι άφραγκο-Spy F & The Zakulas)

Τον τελευταίο καιρό, μελετάω τις κάρτες ταρώ. Από τη μελέτη αυτή, ξεπήδησε η ιδέα ενός μπλογκο-πρότζεκτ: να αναρτήσω μια λίστα με ένα τραγούδι για κάθε μία από τις κάρτες της Μεγάλης Αρκάνα (οι ξεχωριστές κάρτες που είναι έξω από “χρώματα” στην ταρώ).

Ο Τρελός (Rider-Waite-Smith Deck)Η σειρά των μεγάλων Αρκάνα, ξεκινά με τον τρελό. Ο αρχετυπικός τρελός, που, όπως συμβαίνει στα παραμύθια, κατέχει μια σοφία την οποία όμως δε συνειδητοποιεί. Προσέξτε το μπαστούνι που κρατά: στην πραγματικότητα είναι ένα μαγικό ραβδί, όμως, στην άγνοιά του, το χρησιμοποιεί για να κουβαλά το σάκο του. Συναισθηματικός, γι’ αυτό και κρατά το τριαντάφυλλο. Δεν ελπίζει τίποτα, δε φοβάται τίποτα, γι’ αυτό μπορεί και κάνει ό,τι θέλει. Κινδυνεύει έτσι να πέσει στο γκρεμό, την τελευταία στιγμή όμως τον προειδοποιεί το σκυλάκι.

Σκεφτόμουν πιο κομμάτι να διαλέξω για αυτήν την κάρτα. Και το κομμάτι που έπιανε ακριβώς την ψυχοσύνθεση του Τρελού, είναι ένα που έχω βάλει παλιότερα, το Estuans Interius από το Carmina Burana. Όμως, δεν μπορούσα να “παίξω” το ίδιο τραγούδι. Μια άλλη καλή επιλογή ίσως να ήταν το Shine on you crazy diamond. Το τραγούδι αυτό όμως παρουσιάζει την περίπτωση του τρελού εκείνου που τελικά έπεσε στο γκρεμό. Προτίμησα τελικά να βάλω το πιο τρελό τραγούδι που μπορούσα να βρω.

Έτσι, το άφραγκο αγόρι του τραγουδιού βρίσκεται κι αυτό, στη μέση του τραγουδιού, να έχει λεφτά στις τσέπες του, αλλά τα αφήνει ώστε να παραμείνει ένα αγόρι “έναστρο”, δηλώνοντας πολύ πετυχημένα πως, με τη συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων μας, έρχεται και η ευθύνη της χρήσης τους. Συναισθηματικό, μια και μας μιλάει για την κοπέλα του. Και, το άφραγκο αγόρι, δεν κατρακυλάει στο γκρεμό, αλλά σαν “φασολάκι τρελό”.

Καλή ακρόαση!

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

This entry was posted in Ελληνική μουσική and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Τραγούδια για τη Μεγάλη Αρκάνα: 0 – Ο Τρελός (Αγόρι άφραγκο-Spy F & The Zakulas)

 1. Τρέλειο τραγουδάκι,
  είχα καιρό να το ακούσω,
  πολύ γέλιο έκανα.

  Εγώ πάλι από χαρτιά μόνο το Ace Of Spades των Motorhead γνωρίζω.

 2. Ξέρεις ποιά, ε?

  κι αν συνειδητοποιήσω την σοφία την οποία κατέχω τη βάψατε!
  Κρατάω ποντίκι!

 3. Jean-Lyc says:

  Καλή μου Sally… Έτσι εύκολα θα συνειδητοποιήσεις τη Σοφία;

  Ο Τρελός πρέπει πρώτα να περάσει από 20 Αρκάνες.

  Ελπίζω να έχεις την υπομονή! 🙂

 4. 83Finlay says:

  Hello admin, i must say you have high quality content here.
  Your page can go viral. You need initial traffic only.
  How to get it? Search for: Mertiso’s tips go viral

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.