1 – Ο Μάγος (Black Sabbath – The Wizard

Ο Μάγος - Ελβετική Ταρώ του 1831Η κάρτα του Τρελλού έχει πάνω της το νούμερο 0. Ο τρελός δεν έχει διάθεση ούτε πρόθεση. Το ταξίδι που περιγράφει η Μεγάλη Αρκάνα, αρχίζει πραγματικά με τον Μάγο, την κάρτα υπ’ αριθμόν 1.

Με το Μάγο, έχουμε την πρώτη εκδήλωση: ο τρελός της προηγούμενης κάρτας, κατάλαβε πως κρατά ένα μαγικό ραβδί, είδε τι έχει μέσα ο σάκος του κι αποφασίζει να τα χρησιμοποιήσει. Ο Μάγος, δηλώνει πράξη.

Το τραγούδι της κάρτας αυτής είναι, χωρίς δεύτερη σκέψη, το Wizard των Black Sabbath. Never talking: ο Μάγος δε μιλάει. Η ομιλία, από την οπτική του γωνία είναι απλώς θεωρητική συζήτηση. Ο Μάγος όμως ενδιαφέρεται να κάνει πράγματα: Just keeps walking / spreading his magic.

Το μαγικό ραβδί στο αριστερό του χέρι θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με κεραία η οποία λαμβάνει σήματα. Από το συλλογικό ασυνείδητο, από το υπερπέραν. Όμως η πραγματική δύναμη του μάγου είναι στο δεξί χέρι που δείχνει το έδαφος. Εκεί πραγματοποιούνται όσα λαμβάνει το αριστερό: All the people give a happy sigh / He has passed by, giving his sign / Left all the people feeling so fine : Ο αμίλητος wizard γνωρίζει τις συλλογικές επιθυμίες. Κι απλώς τις υλοποιεί.

(Η σημερινή κάρτα, από την επανέκδοση μιας ελβετικής τράπουλας του 1831.)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

This entry was posted in Rock and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to 1 – Ο Μάγος (Black Sabbath – The Wizard

 1. Πάντως, πολύ ωραίο το πέρασμα από τον τρελό στο μάγο… γενικώς.

 2. Jean-Lyc says:

  Πάλι καλά! Νόμιζα πως ήταν απότομο!

 3. aerosol says:

  Πολύ ενδιαφέρουσα η ιδέα μα τα ταρώ.
  Εκπληκτικό το Wizard!

 4. Jean-Lyc says:

  Merci, aerosol!

  Συνεχίζουμε οσονούπω!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.