ΟΤΕ, ΕΡΤ, Κούλογλου κ.α. (0,02€)

0,02 € ΟΚ, πουλήθηκε ο ΟΤΕ. Να συμφωνήσω πως είναι μια μισητή εταιρεία. Να συμφωνήσω πως οι υπάλληλοι το ΟΤΕ έχουν σκανδαλώδη προνόμια. Ωστόσο δεν μπορώ να συμφωνήσω με πολλά που γράφτηκαν γύρω από την υπόθεση.

Για ποιο λόγο να χαρώ ας πούμε που μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων σε αυτή τη χώρα θα χάσει τα προνόμιά της; Το θέμα το έχω αναλύσει ήδη παλιότερα εν πάσει περιπτώσει. Όσο για τις ιδιωτικοποιήσεις, ήταν πάντα προβληματικές στη λογική. Αν είναι ζημιογόνες, γιατί να τις αγοράσει ένας επιχειρηματίας που στοχεύει στο κέρδος; Αν είναι κερδοφόρες, για ποιο λόγο να πουληθούν;

Και τελικά, για ποιο λόγο πουλήθηκε ο ΟΤΕ; Μόνο ο Ίνδικτος έδωσε μια πειστική απάντηση, κατά τη γνώμη μου.

Ας το πιάσουμε το θέμα από πιο ουσιαστικό σημείο, από το δεοντολογικό. Γενικότερα, υπάρχει μια σύγχυση γύρω από το ρόλο των ΔΕΚΟ στη ζωή της χώρας. Μας τη σπάνε που δεν είναι κερδοφόρες. Εντάξει, δε λέω, καλό θα ήταν να βγάζουν φράγκα, αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος τους. Μια ιδιωτική εταιρεία, δε τη συμφέρει με τίποτα να βάλει τηλέφωνο ή να φέρει ρεύμα σε ένα κατσικοχώρι στο οποίο μένουν μερικά γερόντια. Γι’ αυτό το λόγο, υπάρχουν πάντα κρατικές εταιρείες, για να μπορούν να παρέχουν αυτές τις απαραίτητες, πλέον, για τη ζωή μας υπηρεσίες ακόμα κι εκεί που δε θα συνέφερε τις ιδιωτικές εταιρείες – δεν πιστεύω να αμφιβάλλει κανείς πως ένα τηλέφωνο σε κάποιο κατσικοχώρι μπορεί να είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Ακόμα λοιπόν κι αν υποθέσουμε πως ο ΟΤΕ ήταν ζημιογόνος (που δεν ήταν) πως είχε κακές υπηρεσίες (οι ιδιωτικές έχουν ακόμα χειρότερες) ή πως είχε κακή διοίκηση (εντάξει, αυτό ισχύει) μια ιδιωτικοποίησή του θα λύσει μόνο το πρώτο σκέλος.

Πίσω στη δεοντολογία: ο ΟΤΕ, δεν ξέρω πως τα έχουμε καταφέρει, φτιάχνει την υποδομή της χώρας στις τηλεπικοινωνίες, μια υποδομή νευραλγικότατη για κάθε σύγχρονο κράτος. Όπως επίσης έχει και την υποδομή των τηλεπικοινωνιών του στρατού. Τώρα, πώς ο στρατός, με τα τόσα λεφτά που ξοδεύουμε στην άμυνα κάθε χρόνο, δεν έχει καταφέρει να φτιάξει δικές του, ξεχωριστές υποδομές, θα ήταν απορίας άξιον αν δεν ξέραμε σε ποια χώρα ζούμε.

Πουληθήτω λοιπόν ο ΟΤΕ, αλλά, μια κυβέρνηση με στοιχειώδη σοβαρότητα, προτού τον πουλήσει, θα τον έσπαγε σε κομμάτια: ένα κομμάτι που θα κρατούσε τις υποδομές το οποίο θα έμενε αμιγώς κρατικό – για τους λόγους που προαναφέραμε – κι ένα κομμάτι που θα παρείχε τις υπηρεσίες, το οποίο ας ιδιωτικοποιηθεί, ας κάνει ό,τι θέλει.

0,02 €Παρομοίως και για την περίπτωση του Κούλογλου. Οι συχνότητες είναι ένα δημόσιο αγαθό. Ανήκει στο λαό. Ο λαός παραχωρεί αυτό το αγαθό στα κανάλια τα οποία έχουν κάποιες υποχρεώσεις απέναντί του. Π.χ. να τον ενημερώνουν (ναι, ξέρω, την κάναμε από κούπες).

Στα ίδια πλαίσια, η δημόσια τηλεόραση, υποτίθεται τουλάχιστον πως θα έπρεπε να ικανοποιεί όλα τα τμήματα του ελληνικού λαού, όχι μόνο τις νοικοκυρές 30-50 ετών. Οπότε, η λογική της υψηλής θεαματικότητας είναι κάτι που δε θα έπρεπε να απασχολεί τη δημόσια τηλεόραση. Ούτε το προσωπικό γούστο του κάθε διευθυντή, αυτό εννοείται. Από τη στιγμή που κάποια εκπομπή απευθύνεται σε κάποιο τμήμα του πληθυσμού θα έπρεπε να βλέπουμε και όπερα, και θέατρο, και μπουζούκια και τα μέταλ πιτσιρίκια της γειτονιάς.

Να μην το πάω στο πιο ακραίο: στις αγγλοσαξωνικές χώρες, (π.χ. στις λαομίσητες ΗΠΑ) υπάρχει ένα μοντέλο τηλεόρασης το οποίο λέγεται «Κοινοτική Τηλεόραση» ή «Τηλεόραση Ελεύθερης Πρόσβασης». Είναι κανάλια στα οποία μπορεί να πάει ο κάθε πολίτης και να φτιάξει ό,τι είδους εκπομπή επιθυμεί, με ό,τι ύλη θέλει. Τα κανάλια αυτά θα του παρέχουν τον εξοπλισμό δωρεάν. Τα έξοδά τους, καλύπτονται (ή τουλάχιστον καλύπτονταν μέχρι πρόσφατα) από τις άδειες των καναλιών της καλωδιακής τηλεόρασης – στη λογική του ανταλλάγματος για την παροχή δημοσίου αγαθού. Θα μπορούσαμε και στην Ελλάδα να είχαμε τέτοια κανάλια – αλλά, ευτυχώς, αυτά τα κενά καλύπτονται από το Τηλεφώς, το Hi Channel κ.α….

This entry was posted in Σοβαρά; and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.