Ο Δήμαρχος της Τήλου

Χρόνια είχα έναν καημό να πάω μια μέρα στην Τήλο και τελικά τα κατάφερα το καλοκαίρι του 2005.

Για το δήμαρχο του νησιού είχα ακούσει πιο πριν. Μανιάτης στην καταγωγή, σπούδασε γιατρός. Το αγροτικό του τον έστειλε στο νησί αυτό κι εκείνος έμεινε εκεί. Εκλέγεται σταθερά δήμαρχος για πάνω από μια εικοσαετία.

Κατά τα φαινόμενα, είχε κάνει δουλειά. Η καθημερινή συγκοινωνία της Τήλου με τη Ρόδο, γινόταν από ένα ταχύπλοο το οποίο έφευγε κάθε μέρα από το λιμάνι της Ρόδου, ταχύπλοο το οποίο ανήκει σε δημοτική ναυτιλιακή εταιρεία του νησιού.

Όσοι παρακολουθούν μάλιστα τις ειδήσεις, θα θυμούνται ίσως τους κατοίκους του νησιού να έχουν αποκλείσει το λιμάνι του νησιού στα καράβια, όταν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, σε μια εμπνευσμένη του απόφαση, αποφάσισε να κόψει την κρατική επιχορήγηση σε αυτό ακριβώς το κανάλι. Τον θυμάμαι επίσης σε ένα δελτίο ειδήσεων, όταν πάλι είχε γίνει φασαρία με τα δρομολόγια των Δωδεκανήσων, και ειδικότερα των πλοίων του Αργούδημου, να διαμαρτύρεται για την κατάσταση και να λέει ειλικρινέστατα: «κοιτάξτε, αν δεν έρθει το καράβι, το νησί αύριο δε θα έχει να φάει».

Η επίσκεψη στο νησί με άφησε με ανάμεικτες εντυπώσεις. Το πράσινο που υπόσχονταν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί δεν το βρήκα, ενώ η πρώτη άποψη από το λιμάνι, ήταν αυτή ενός άναρχα, κατά τα ελληνικά ήθη, δομημένου τουριστικού οικισμού ο οποίος, όχι μόνο δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο, αλλά, επιπλέον τα σπίτια του είχαν χτιστεί σε κυκλαδίτικο στυλ! Παρ’ όλα αυτά, υπήρχε οργανωμένος χώρος με πληροφορίες για τα καταλύματα του νησιού καθώς επίσης και μια δημοτική γραμμή λεωφορείου η οποία είχε – για τα μέτρα ενός ακριτικού νησιού – αρκετά τακτικά δρομολόγια. Ο δήμαρχος φαινόταν πως έκανε δουλειά.

Κάποια στιγμή έπιασα την κουβέντα με μια κάτοικο του νησιού, η οποία μου διηγήθηκε μιαν άλλη όψη. Ο δήμαρχος, έλεγε, είναι ο μοναδικός γιατρός στο νησί, κάτι το οποίο το εκμεταλλεύτηκε για να μαζέψει ψήφους. Από το διορισμό του και μετά, φρόντισε να διορίσει το μισό νησί στις δημοτικές επιχειρήσεις. Και πως επίτηδες δεν αφήνει να αναγεννηθεί το Μικρό Χωριό, το χωριό-φάντασμα του νησιού, επειδή θα παρεμπόδιζε την ομαλή λειτουργία της μοναδικής ντισκοτέκ του νησιού, ιδιοκτησίας του αδερφού του.

Αλήθεια; Ψέμματα; Δεν μπορώ να ξέρω. Από τη μια, η Τήλος έδειχνε ένα νησί που με το ζόρι μπορούσε να θρέψει τους κατοίκους του. Ο διορισμός στη δημοτική επιχείρηση είναι μια κάποια λύση, ακόμα και με τα λεφτά των φόρων μας. Από την άλλη, πρόλαβα να αντιληφθώ πως το νησί, όπως κάθε μέρος στην Ελλάδα, έχει τις διαιρέσεις του: Λιβαδιώτες εναντίον Μεγαλοχωριτών από τη μιά, φίλοι κι εχθροί του δημάρχου από την άλλη. Το μόνο για το οποίο είμαι σίγουρος για το δήμαρχο της Τήλου είναι πως δεν κινδυνεύει η καρέκλα του. Κι έτσι, απαλλαγμένος από το «πολιτικό κόστος», έχει την ευχέρεια να παίρνει τολμηρές αποφάσεις.

Και πάλι όμως, αναρωτιέμαι τι μπορεί να είπε στους κατοίκους του νησιού για την πρόσφατη απόφασή του να τελέσει γάμο ομοφυλοφίλων. Λέτε το όραμα των Τηλιακών να είναι να γίνουν μια δεύτερη Μύκονος; Τα κυκλαδίτικα σπίτια στα Λειβάδια, κάτι τέτοιο δείχνουν…

This entry was posted in Ισοπολιτεία, Σοβαρά; and tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Ο Δήμαρχος της Τήλου

 1. SPY says:

  Αν και συμφωνώ με την κίνηση του Δημάρχου, γιατί εμένα μου βρωμάει όλη αυτή η υπόθεση ως προσπάθεια πρόκλησης εντυπώσεων και δημοσιότητας…;

  ****************
  Άσχετον:

  κ. Κουσουράτε διορθώχτε τον HTML κώδικα που έχετε κάτω από το banner σας και μετατρέψτε το **a href=”koysoyri.lycofron.net”** σε **a href=”http://koysoyri.lycofron.net**.
  Γιατί όταν κλικαρίζεται από άλλο βλογ, δεν οδηγεί εις το βλογ σας, αλλά εις τον γάμο του Καρατζαφέρη.

 2. Κρείτων Κουσουράτος says:

  Αγαπητέ Spy, κι εγώ συμφωνώ με την κίνηση και διατηρώ κι εγώ τις επιφυλάξεις μου. Αλλά άντε να βρεις άκρη. Ίδωμεν.

  Έγιναν οι διορθώσεις που είπατε, ευχαριστώ για την επισήμανσις!

 3. pølsemannen says:

  Τηλιανοί!

  Ήγγικεν η ώρα να ενωθούμε με τα αδέλφια μας τους Κυκλαδίτες και δη τους Μυκονιάτες, ώστε να ξεσκίσομεν λούγκρικον τε και τζιβιτζιλούδικον χρήμα!

  Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πΑΡΤης!

  Γκόουστ Βίλατζ? ‘Οου γέα! Όπως στο Στέητς με τα γκόουστ τάουνς!
  Χάου βέρη νάης! ( Η δισκοθήκη είναι τουλάχιστον σε Κυκλαδίτικο στυλ; )

 4. hnioxos says:

  Καλημέρα,
  Συμφωνώ με την κίνηση του Δημάρχου Τήλου.
  Ο δήμαρχος έχει κάνει αγώνες για να εξασφαλίσει στους πολίτες του τα αυτονόητα, εκεί που το κράτος αδυνατεί να αντιδράσει. Ο αποκλεισμός της Τήλου από την επικοινωνία με τα άλλα νησιά των Δωδεκανήσων και κυρίως με το οικονομικό και διοικητικό κέντρο που είναι η Ρόδος, δημιουργεί τεράστια θέματα επιβίωσης και οδηγεί τους κατοίκους σε απόγνωση.
  Σε αυτή την ευαίσθητη και απομακρυσμένη από το κέντρο της Ελλάδας περιοχή, το κράτος είναι πανηγυρικά απόν. Περιορίζεται απλά στο να μοιράζει λεφτά σε διαφόρους με διάφορες προφάσεις και με δικαιολογία την επιβουλή της Τουρκίας και την ανάγκη ενίσχυσης της περιοχής. Μετά συνεχίζει να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, απαλλαγμένο από τις ενοχές του.
  Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Κτηνοτρόφος από την Κάλυμνο πριν από μερικά χρόνια επιδοτήθηκε με κάποια εκατομμύρια για να εγκατασταθεί αυτός και η οικογένειά του σε ένα μικρό και έρημο νησάκι που χρησιμοποιούνταν μέχρι τότε για να βόσκουν τα πρόβατα. Αυτός δεν εγκαταστάθηκε ποτέ στο νησάκι, αλλά παρέμεινε στην Καλυμνο και πήγαινε εκεί μόνο για ξεκάρφωμα. Και δικαίως βεβαίως.
  Ο Δήμαρχος Τήλου, με τους αγώνες του κατέδειξε ότι οι λύσεις σε χρονίζοντα θέματα, που δεν άπτονται των προτεραιτοτήτων της κεντρικής διοίκησης, είναι εφικτές σε τοπικό επίπεδο, αρκεί να υπάρχει η ευαισθησία και η θέληση να κάνει κανείς κάτι. Και αυτό βέβαια τους έτσουξε, κυβέρνηση και Α(ρ)γούδημο.
  Τη μεν πρώτη γιατί φάνηκε η αδιαφορία της και η ανικανότητά της και τον δεύτερο γιατί προφανώς δεν έχει πια ένα ολόκληρο νησί και τους κατοίκους του ομήρους για να πιέζει και να επιβάλλει τις ληστρικές του απαιτήσεις.
  Τώρα, με το γάμο των ομοφυλοφίλων, τούς μπαίνει για μια δεύτερη φορά στη μύτη.
  Για να πω την αλήθεια, το ποστ έχει μια δόση αλήθειας. Γιατί ο δήμαρχος και το νησί προβάλλονται μέσα από μια ακτιβιστική πράξη, εκεί που ακόμα μια φορά η πολιτεία είναι δέσμια συμφερόντων και πολιτικού κόστους και αδυνατεί να λύσει το θέμα αυτή νομοθετώντας.
  Όμως σε αυτή τη ζωή τι γίνεται μόνο από ιδεολογική καθαρότητα που να μην έχει ανταλλάγματα; Το όφελος για όλους από την κίνηση του δημάρχου και το δρόμο που ανοίγει είναι πολλαπλό. Γιατί επιτέλους η Ελλάδα και οι Ελληνες πολίτες αρχίζουν να κατανοούν τη φράση “ανθρώπινα δικαιώματα”.

 5. Κρείτων Κουσουράτος says:

  @Σεπτέ κένταυρε,

  πάντως το Μικρό Χωριό θα μπορούσε να είναι ένα πολύ ωραίο αξιοθέατο, αυτό τουλάχιστον είναι μνημείο αρχιτεκτονικής και τα περισσότερα σπίτια μπορούν να επισκευαστούν.

  @Ηνίοχε,

  σ’ ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Ξέρεις, ένα πρόβλημα είναι πως εμείς εδώ στην Αθήνα μπορούμε να κρίνουμε τα πράγματα πολύ αφ’ υψηλού ένα πράγμα και μας είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι σημαίνει να ζεις στη Χάλκη ή, ακόμα χειρότερα, στην Ψέριμο, που ακόμα και το αν έχεις νερό εξαρτάται από τα δρομολόγια των πλοίων.

 6. hnioxos says:

  Ναι το ξέρω, έχεις δίκιο. Κι εγώ δεν είμαι Τήλιος, απλά τυχαίνει να γνωρίζω τα θέματα της Δωδεκανήσου αρκετά καλά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.