Ωραία λοιπόν, να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο!

Συζητάται αυτές τις μέρες η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Τα επιχειρήματα που ακούγονται, σε γενικές γραμμές, είναι τα εξής: είναι ένα απηρχαιωμένο μέτρο,  υπάρχουν κάποιοι λίγοι οι οποίοι εκμεταλλεύονται το άσυλο προκειμένου να διαπράξουν εγκληματικές ενέργειες και η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν μπορεί να το υπερασπιστεί.

Εντάξει, τα παραπάνω επιχειρήματα είναι σωστά και, συμφωνώ, δια ταύτα, δέον να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο.

Γιατί όμως να μην επεκτείνουμε την ίδια λογική και σε ό,τι αφορά άλλους θεσμούς και να μην τους καταργήσουμε κι αυτούς;

Να καταργηθεί, εν προκειμένω, το τραπεζικό απόρρητο. Πρόκειται για ένα θεσμό τον οποίο εκμεταλλεύονται εγκληματίες προκειμένου να διαπράξουν κακουργήματα (ξέπλυμα χρήματος, συγκάλυψη σκανδάλων) τα οποία μάλιστα, είναι πολύ πιο σοβαρά από αυτά που έχουν αφετηρία το πανεπιστημιακό άσυλο. Και, φυσικά, η τραπεζική κοινότητα, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να διαφυλάξει το κύρος του θεσμού. Άρα, με την ίδια ακριβώς λογική, το σωστό είναι να καταργηθεί και αυτό.

Ας γίνω λαϊκιστής. Να θίξουμε και τη βουλευτική ασυλία. Είναι απηρχαιωμένη. Ζούμε σε μία δημοκρατία (έτσι λέμε δηλαδή) όπου είναι αδιανόητο το βουλευτικό έργο της αντιπολίτευσης να εμποδίζεται από συλλήψεις για παράνομο παρκάρισμα. Το μέτρο έχει χρησιμοποιηθεί από πολύ λίγους βουλευτές προκειμένου να αποφύγουν δίκη για παράνομες ενέργειες και η κοινότητα των βουλευτών έχει δείξει στο παρελθόν ανίκανη να υπερασπιστεί το κύρος του θεσμού. Να καταργηθεί λοιπόν και η ασυλία.

Να συνεχίσουμε και με το απόρρητο των δημοσιογραφικών πηγών; Αφήνω την αιτιολόγηση ως άσκηση στον αναγνώστη.

Αυτό όμως που με απογοητεύει περισσότερο σ’ αυτήν την κωλοκοινωνία, είναι το πόσο γουστάρει ο καθένας την κατάργηση του δικαιώματος του διπλανού.

This entry was posted in Σοβαρά; and tagged , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Ωραία λοιπόν, να καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο!

 1. @ithaca says:

  Συμφωνώ με την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας!

 2. Κρείτων Κουσουράτος says:

  Δεν ξέρω, πλάκα πλάκα μόνη πραγματικά καλή ιδέα μου φαίνεται η κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου. Η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας… θεωρητικά είναι εύκολη. Το δύσκολο είναι να ψηφιστεί βουλευτής που αξίζει πραγματικά. Πόσο μάλλον 300.

 3. Φίλε Κουσουράτε
  Ιδιαίτερα επιτυχημένο και καυστικό το χιούμορ σου, έμεινα εντυπωσιασμένος! Αυτό με τη βουλευτική ασυλία το είχα υποστηρίξει κι εγώ παλιότερα σε ένα φόρουμ που γινόταν η συζήτηση για το άσυλο. Πρώτα να σταματήσουν να ευλογούν τα γένια τους και μετά να κοιτάξουν να σώσουν την Ελλάδαν από τον κρημνόν (που έλεγε και ο Γιώργης)…

  Ωραίο blog, πώς δεν σε είχα ανακαλύψει τόσο καιρό; Θα σου ξανάρθω!

 4. Κρείτων Κουσουράτος says:

  Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, Ανορθόδοξε!

  (Ελπίζω να καταλαβαίνεις πως, λόγο φόρτου, πάμε με το πάσο μας.. 🙂 )

 5. Για το πανεπιστημιακό άσυλο πρέπει να γίνουν τα εξής τέσσερα πράγματα:

  1. Να εφαρμοσθεί ο νόμος περί ασύλου κατά γράμμα και κατά πνεύμα, χωρίς “επιείκιες”, χωρίς “παρερμηνείες” και ξεχειλώματα.

  2. Να αποχωρήσουν ΟΛΑ τα κόμματα (κυνοβουλευτικά, εξωκυνοβουλευτικά και δε συμμαζεύεται) από τα πανεπιστήμια.

  3. Να αξιολογηθούν ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ οι καθηγητές για να δούμε αν εκεί μέσα παράγουν ακαδημαϊκό έργο ή είναι απλώς εγκάθετοι (πράσινοι, μπλε, κόκκινοι, ροζ, κίτρινοι, μαύροι, κιτρινόμαυροι – αυτό πάει για τα τσιράκια της εκκληcίας).

  4. Να καταργηθεί η πρακτική ασυλία των καθηγητών μαζί με τη βουλευτική. Υπάρχουν μπόλικη καθηγηταράδες και βουλευτάδες που έπρεπε να’ναι πίσω απ’τα σίδερα.

 6. Κρείτων Κουσουράτος says:

  Επομένως, Αιρετικέ, συμφωνείς πως δε χρειάζεται αλλαγή του νόμου.

  Το να πάψουν τα κόμματα να αγκαλιάζουν τόσο… σφιχτά το φοιτητικό κίνημα, είναι ένα πραγματικά καίριο αίτημα. Μακάρι να γινόταν!

 7. Mr Concrete says:

  Κανείς δεν το υποστηρίζει από τους 300. Κανείς δεν το υποστηρίζει ανοιχτά. Δεν τους ενδιαφέρει το διαχρονικό αποτέλεσμα αλλά το “εδώ και τώρα αλλαγή”. Η πολιτική – μα και η φιλοσοφία – του “φαίνεσθαι” είναι κάτι τόσο ριζομένο στην ιδιοσυγκρασία του πολίτη, η οποία χαρακτηρίζεται από ανυπομονησία …να διοριστεί στο δημόσιο ή να δει την επόμενη “μέρα” βελτιωμένες δημόσιες υπηρεσίες. Επικροτώντας έτσι τις ιδιωτικοποιήσεις, μη γνωρίζοντας καν την ιστορία των ιδιωτικοποιήσεων ανά τον κόσμο. Βλ. Θάτσερ στα 80s, Νερό Βολιβίας στα 00s, Υγεία των ΗΠΑ, Παγκόσμια Οικονομική Κρίση – τώρα κ.ο.κ.

 8. Κρείτων Κουσουράτος says:

  Mr Concrete, το «εδώ και τώρα αλλαγή» δε θα ήταν καθόλου μα καθόλου κακό σε ορισμένους θεσμούς – με την προϋπόθεση πάντα πως υπάρχει ένα όραμα. Κατά τα άλλα συμφωνούμε. Γνωρίζετε άλλωστε τι συνέβη και με τους σιδηροδρόμους στην Νέα Ζηλανδία!

 9. Η θέση μου είναι σαφέστατη: ΑΥΣΤΗΡΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του νόμου περί ασύλου από πρυτανικές αρχές και πολιτεία, με ΜΗΔΕΝΙΚΗ ανοχή στις εξυπνάδες παρατάξεων και εξωπανεπιστημιακών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.