Πρόχειρη αριθμητική

Πριν από κάνα μήνα, ως γνωστόν, ο μητροπολίτης Άνθιμος υπολόγισε πως, αν 4 εκ. Έλληνες πληρώνανε από 1.000€ έκαστος, το οικονομικό μας πρόβλημα θα λυνόταν. Φυσικά ο υπολογισμός είναι λάθος, αφού 4 εκ. Χ 1.000€=4δις € και όχι 40 που είναι το έλλειμμα.

Εγώ όμως κάνω έναν άλλον υπολογισμό: σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, ο φόρος που έχει γλυτώσει η Εκκλησία από το 2004 και μετά, φτάνει τα 800 εκ.€. Έχουμε και λέμε λοιπόν 2004,’05,’06,’07,’08 και σε λίγο θα πληρωθούν οι φόροι του ’09, σύνολο 6 χρόνια, επί 800 εκ. € = 4,8 δις €. Μήπως λοιπόν, αντί να ξηλωθούν 4 εκ. Έλληνες, να δώσει η Εκκλησία αυτά που δεν πλήρωσε όλα αυτά τα χρόνια, αφού βγαίνουν και περισσότερα;

Διευκρινίζω πως μιλάμε για τους φόρους που έτσι κι αλλιώς πλήρωνε η εκκλησία πριν το 2004. Το ύψος των φόρων που θα έπρεπε να πληρώνει η εκκλησία, αν δεν είχε όλες αυτές τις φοροαπαλλαγές, παραμένει άγνωστο.

(Κι ένα ερώτημα επιστρέφει κάθε τόσο: για ποιον ακριβώς θα πρέπει να κάνουμε θυσίες; )

This entry was posted in Σοβαρά;. Bookmark the permalink.

3 Responses to Πρόχειρη αριθμητική

 1. Specialmuse says:

  Αχ, και να σκεφτείς ότι κάποιοι αυτό το θεωρούν βλάσφημο. Κι ας βγαίνει το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο, μόλις θίγονται προνόμια, ξεχνάμε τα πάντα.

 2. omadeon says:

  Κρείτων ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ…

  Μπήκε κι αυτή στη συλλογή που συνδέσμους εδώ

  http://delicious.com/omadeon/Church.taxation

 3. Κρείτων Κουσουράτος says:

  Έλα ρε Omadeon, που χάθηκες;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.