Προμήθεια 2010: Σημειώσεις Παρασκευής (και λίγο Πέμπτη)

 • Το σύννεφο που, καθώς πλησίαζα το Λιτόχωρο, φαινόταν να έχει κάτσει ακριβώς πάνω από το χώρο των Προμηθείων. Εντυπωσιακό!
 • Η γαλήνια εικόνα του Άλσους που πρόλαβα, φτάνοντας από τις 8.
 • Πολλοί φανατικοί του θεσμού, είχαν φτάσει ήδη από την Πέμπτη. Το γλέντι της προηγούμενης βραδιάς, με σπιτικά εδέσματα και κρασί φτιαγμένο ειδικά για την περίσταση (!) σύμφωνα με όλες τις περιγραφές, άφησε εποχή. Τόσο, που ζητείται να καθιερωθεί.
 • Κάποιος που περιφερόταν ανάμεσα στις σκηνές και, χωρίς καμμία προειδοποίηση, φώναζε «ΑΡΕΣ ΑΝΑΞ» με όλη του τη δύναμη. Μου στέρησε τη μεσημεριανή ξεκούραση.
 • Η βροχή, άρχισε ακριβώς στις 6, ματαιώνοντας τα δρώμενα της πρώτης ημέρας. Ήπια στην αρχή, δε σε έπιανε αν καθόσουν κάτω από τα δέντρα. Αρχικά, περιμέναμε να τελειώσει, όμως φαινόταν πως θα τραβούσε. Αφού η κατάσταση δε βελτιωνόταν με τίποτε και, άρα, δε θα γίνονταν τα δρώμενα, αναγκαστικά, κατέβηκα στο Λιτόχωρο.
 • Περίπου την ίδια ώρα ήταν που μάθαμε πως η Τζάννη, ομιλήτρια στη συζήτηση της Παρασκευής, δε θα ερχότανε.
 • Στο Λιτόχωρο, λίγο αργότερα, από τις πιο εντυπωσιακές εικόνες: από κάθε μεριά που μπορούσες να δεις, ένα τεράστιο σύννεφο περικύκλωνε το Λιτόχωρο, ερχόμενο με ασυνήθιστα μεγάλη ταχύτητα και φαινόταν πως θα σταματούσε, πού αλλού, ακριβώς πάνω στον Όλυμπο. Όταν λέμε τεράστιο σύννεφο, εννοούμε πως έφτανε να καλύπτει όλο τον ουρανό πάνω από το Λιτόχωρο, από τη θάλασσα ως τα Τέμπη. Βλέποντάς το, η σκέψη σου ερχόταν αυθόρμητα: «αυτό το σύννεφο έρχεται συστημένο».

Στον φίλο που περιφερόταν ανάμεσα στις σκηνές, θα ήθελα να πω τα εξής: φίλε, οτιδήποτε φωνάζεις, εκδηλώνεται. Οι θεοί μας, όταν τους καλείς, επίσης, εκδηλώνονται. Και γι’ αυτό ακριβώς, όχι μόνο δεν πρέπει να τους καλείς άνευ λόγου, αλλά και όταν τους καλείς, πρέπει να διευκρινίζεις και το λόγο για τον οποίο τους καλείς. Ειδικά με τον Άρη, δεδομένης της φύσης του, δεν παίζουμε, και σε παραπέμπω στον ορφικό ύμνο προς τον Άρη. Τον υμνεί, του λέει όλα τα ωραία πράγματα που αρμόζουν στον Άρη και καταλήγει ζητώντας από το θεό να μείνει κοντά στη γυναίκα του, την Αφροδίτη, όπου κι εκείνος θα είναι ευχαριστημένος κι εμείς οι άνθρωποι θα ζούμε ειρηνικά. Θεωρώ πως ο Ορφέας ήξερε πολλά παραπάνω και τα έγραφε αυτά.

Θα σταθώ όμως περισσότερο στο περιστατικό με τη Τζάννη, το οποίο είναι πραγματικά απογοητευτικό.

Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα κάτι: προσωπικά, οι ουφολογικές και άλλες απόψεις της Τζάννη όχι μόνο με βρίσκουν αντίθετο, μπορώ να πω πως καίω φλάντζα όταν τις ακούω. Εν πάσει περιπτώσει, για τη βραδυά της Παρασκευής, σίγουρα δεν ήταν η προτίμησή μου.

Από την άλλη όμως, στα Προμήθεια που έτσι κι αλλιώς έρχεται κάθε καρυδιάς καρύδι, έχω συνηθίσει να ακούω από τις πιο βαθυστόχαστες μέχρι τις πιο καμμένες απόψεις. Χρόνια τώρα λέμε πως τα Προμήθεια είναι μια ενωτική γιορτή. Αφού λοιπόν υπήρχε κόσμος που ήθελε να ακούσει τη Τζάννη, δε θα χάλαγε ο κόσμος να την άκουγε. Δεν είναι η Τζάννη που μας μάρανε. Έχω συνηθίσει επίσης πως όταν οι απόψεις είναι «κάπως» για τα γούστα μου, είτε κάνω κάτι άλλο, είτε παρακολουθώ και σχολιάζω με την παρέα μου ησύχως, ενίοτε μπορεί να κάνω και χαβαλέ πάντα προσέχοντας να μην ενοχλήσω την εκδήλωση. Έτσι άλλωστε κάνουν όλοι, ακόμα κι όταν τους ενδιαφέρει η εκδήλωση.

Έμαθα λοιπόν πως, όσο προετοιμάζονταν ακόμα τα Προμήθεια, η Τζάννη δέχτηκε επιθέσεις από κάποια άτομα, εκτός οργανωτικής επιτροπής, τα οποία δε τη θέλανε.  Νομίζετε μήπως πως οι αντιρρήσεις είχαν να κάνουν με τις ουφολογικές της απόψεις; Ε, λοιπόν όχι! Οι αντιρρήσεις για τη Τζάννη, έκαναν λόγο για σχέσεις της με μυστικές οργανώσεις ανθελληνικών συμφερόντων.

Να το κάνω λίγο πιο λιανά: δεν υπήρχε πρόβλημα με τις ουφολογικές απόψεις, απλώς θεωρήθηκε πως η Τζάννη δεν πληρούσε τα κριτήρια εθνικοφροσύνης κάποιων. Yπό άλλες συνθήκες υπόθεση θα ήταν πραγματικά αστεία και ειλικρινά κι εγώ δεν είχα σκοπό να υπερασπιστώ τη Τζάννη. Αλλά δεν μπορώ με τίποτε να εγκρίνω παρασκηνιακά μπλόκα από αναρμόδιους τα οποία σε τελική ανάλυση πλήττουν το θεσμό.

Το ακόμα πιο τραγικό της υπόθεσης είναι πως τελικά η ίδια η Τζάννη υπέκυψε στις πιέσεις και ενημέρωσε τελευταία στιγμή για την απουσία της, εκθέτοντας τους διοργανωτές που την είχαν καλέσει και αφήνοντας το βράδυ της Παρασκευής ξεκρέμαστο. Όπως ήταν λογικό κι επόμενο, από όλους τους παρευρισκόμενους άκουγες την ίδια κουβέντα για την καθηγήτρια: «αν ήταν να εμφανιστεί σε κανένα τηλεοπτικό κανάλι, σιγά μην το ακύρωνε».

Για την ιστορία, η συζήτηση της Παρασκευής έγινε, δεν ξέρω όμως περισσότερα, καθώς έλειπα.

Έτσι λοιπόν, με την πρώτη ημέρα των Προμηθείων ταιριάζω το παρακάτω τραγουδάκι:

This entry was posted in Ελληνοκεντρικός χώρος and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Προμήθεια 2010: Σημειώσεις Παρασκευής (και λίγο Πέμπτη)

 1. Δωριέας says:

  Aν όντως έγινε αυτό με την Τζάννη, τότε είναι τραγικό.
  Να σου ευχηθώ και από εδώ τα καλύτερα για αυτή την προσπάθεια.

 2. πρκλς says:

  Άβυσσος!
  Δηλαδή όλο το πρόβλημα σε σχέση με την ομιλία της κυριας Τζανη, ήταν η συμμετοχή της ως προσκεκλημένη σε δημόσια εκδήλωση μιας μυστικής οργάνωσης η οποία αποτελεί διάσπαση άλλης μυστικής οργάνωσης από την οποία η εν λόγω οργάνωση διασπάστηκε προκειμένου να υποστηρίξει εθνικές θέσεις της Ελλάδας στα πλαίσια της ανθελληνικότητας?

  Όχι ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, αλλά…
  Άβυσσος!!!
  Ήθελα να πιστεύω ότι το ζήτημα ήταν σοβαρότερο…

 3. Λυκόφρων says:

  @Δωριέα, αυτά μαθεύτηκαν. Τι να κάνουμε;

  @Περίκαλλε, και όχι μόνο, αλλά και για τις φιλικές της σχέσεις με τον αρχηγό της μυστικής οργάνωσης που πρωτοστάτησε στη διάσπαση της αρχικής μυστικής οργάνωσης εξ αιτίας ακριβώς των εθνικών θέσεων της Ελλάδας. Γι’ αυτό λέω πως το θέμα θα ήταν για γέλια.

 4. Πασιφάη says:

  Καλορίζικο Λυκόφρωνα!
  Τώρα για τα Προμήθεια τί να πω.Δεν ήμουν αλλά δεν άκουσα και τα καλύτερα.Ελπίζω του χρόνου να τα καταφέρω και να παρευρίσκομαι.

 5. Λυκόφρων says:

  Ευχαριστώ Πασιφάη,

  τώρα γι’ αυτό που λες «δεν άκουσα και τα καλύτερα». Η αλήθεια είναι πως κι εγώ και τα άτομα με τα οποία είχαμε πάει, τα περάσαμε περίφημα. Αλλά τι να κάνουμε που τα λίγα παρατράγουδα σου καρφώνονται στο μυαλό…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.