Η εμφάνιση του γέροντα Φαρίσιου

Σάλο έχει προκαλέσει η είδηση πως ο Γέροντας Φαρίσιος εμφανίστηκε, 16 χρόνια μετά το θάνατό του, στο Γιώργο Βουλγαράκη. «Μετά τη θεία λειτουργία στην Παναγιά Δεξιά της Θεσσαλονίκης, κάποιος μπατζανάκης μου, μου εκμυστηρεύτηκε κάτι που του είπαν μοναχοί από το Άγιο όρος» γράφει ο μάρτυρας.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία, ο Γέροντας Φαρίσιος, περπατούσε πριν από δύο εβδομάδες στον κήπο του πρώην υπουργού, ώσπου τον συνάντησαν ο ίδιος ο Βουλγαράκης, ο πεθερός του και ο ινδός κηπουρός. Οι ευσεβείς άνδρες πήγαν να ζητήσουν την ευχή του (ο ινδός κηπουρός έχει βαπτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος), αλλά ο Γέροντας Φαρίσιος τραβήχτηκε, δεν τους έδωσε την ευχή του και με τρεμάμενη φωνή τους είπε: «τραβήξτε στο χρηματιστή σας και πείτε του να ρίξει τα λεφτά στον κλάδο τροφίμων γιατί σε 3 μήνες από τώρα οι τηλεπικοινωνιακές θα κάνουν βουτιά». Ο Γέροντας Φαρίσιος συνέχισε: «Και μην ξεχνάτε το μοναστήρι!». Μέχρι να συνέλθουν οι ευσεβείς άνδρες, ο Γέροντας Φαρίσιος είχε χαθεί μέσα στο μονοπάτι.

Ο πιστός που αποκαλυψε το γεγονός συνέχισε γράφοντας: «όντως ο Βουλγαράκης τηλεφώνησε αμέσως στο χρηματιστή του και γύρισε το χαρτοφυλάκιό του σε Λούλη, Κρι-Κρι και Elbisco Συμμετοχών, ενώ αγόρασε κάποια πακέτα Vivartia για λογαριασμό μιας off-shore ονόματι Watt O’ Padey.»

Πολλοί πάντως μοναχοί του Αγίου Όρους αμφισβητούν τη μαρτυρία, λέγοντας οτι «κατά καιρούς διάφοροι ισχυρίζονται διάφορα για τον πατέρα Φαρίσιο συνήθως για να αυξήσουν το χαρτοφυλάκιό τους. Ο άγιος Γέρων ποτέ δεν έδινε συμβουλές για μετοχές! Μόνο για αμοιβαία κεφάλαια!»

This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

10 Responses to Η εμφάνιση του γέροντα Φαρίσιου

 1. Διηνέκεια says:

  καλόοο! 😆 😀

 2. Ιπποδάμεια says:

  Χαχαχαχά! 😀

 3. Πασιφάη says:

  Πολύ γέλιο λέμε…χιχιχιχι..
  Μα με πολλά ψήγματα αλήθειας..Ανασκουμπώνονται οι καλόγεροι..και καλά.
  Πάμε ”πόλεμο”;;;Χαχαχα!!

 4. Παλλάδιον says:

  ΑΧΑΧΟΥΧΑΑΑΑΑΑ!
  Τέλειοοοοοο!

 5. Λυκόφρων says:

  Παρατηρώ μια ομοφωνία και χαίρομαι! 🙂

 6. νικοσ says:

  τιποτα αλλο?

 7. Εν Χριστώ εβαπτισμένε αδελφέ, κατόπιν προσφάτης υποδείξεως περί του ιστοημερολογίου σου από το Ενοριακό Κέντρο Νεότητας Κοιλάδας, ομολογώ πως δοκιμάζω μεγάλη λύπη, διαβάζοντας με πόνο ψυχής τις σκέψεις σου. Αδυνατώ να καταλάβω πώς δύνασαι χωρίς δισταγμό και χωρίς αιδώ να ισοπεδώνεις την αγιότητα του Γέροντα που αφιέρωσε τη ζωή του στην φιλοκαλία, και ουδένα έβλαψε ποτέ του δια των αγαθών του πράξεων; Και ερωτώ λοιπόν, τι είναι αυτό που επροκάλεσε την τόση περιφρόνησή σου εις το ιερόν σώμα της Εκκλησίας; Ποιός σε επλήγωσε, ώστε να επιδεικνύεις τέτοια κακοήθεια; Είναι κωμικό να χασκογελάς με έναν συνανθρωπό σου, όποιος κι αν είναι αυτός; Αυτές είναι οι προσταγές του παγανιστικού δωδεκαθεϊσμού, ο διασυρμός των ευσεβών και η ύβρις; Τόση κακία φωληάζει στην ψυχή σου; Την ίδιαν άραγε στάση κρατείς και εις τα αλλότρια δόγματα του ινδουισμού και του βουδισμού; Αδελφέ πεπλανημένε, ποτέ δεν είναι αργά, ώστε δια της μετάνοιας να επέλθει Φώτισης εκ του Αγίου Πνεύματος, να αντιληφθείς το μέγα λάθος της αιρέσεως που υπηρετείς και εις το μαντρί να επανέλθεις ως πρόβατο εξαγνισμένο και ουχί ως λύκος εκ του πονηρού ορμώμενος στην κοσμική ζωή του σκότους, των πορνικών απολαύσεων της σάρκας, των τηλεοπτικών κίναιδων και της απληστίας βυθισμένος. Ο Θεός είναι Μεγαλοδύναμος και συγχωρεί τους αμαρτωλούς, ταπείνωσε λοιπόν την ψυχή σου και δέξου το κύρηγμά Του· «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενε-δύσασθε».

  Εν Χριστώ εβαπτισμένε αδελφέ, ένεκα επικείμενης απουσίας μου εις Αθήνας και ασκήσεως των Συνοδικών μου καθηκόντων δεν είμαι σε θέση να γράψω περισσότερα, αλλά υπόσχομαι πως θα επανέλθω, και θα αναμένω με καρτερικότητα την απάντησή σου.

  + Ο Κ & Αι. Αμβρόσιος

  • Λυκόφρων says:

   Κύριε,

   (παρένθεσις, εάν δε χρησιμοποιούσατε anonymous proxy, θα μπορούσατε να είχατε πιστοποιηθεί μέσω OpenID και το σχόλιό σας δε θα είχε πέσει στα spam από όπου το ανέσυρα, ούτε θα υπήρχαν αμφιβολίες για την πραγματική σας ταυτότητα)

   πρώτον, ποιου γέροντα την αγιότητα ισοπεδώνω; Γέροντας Φαρίσιος, εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει. Πιθανόν σας ενοχλεί η ομοιοκαταληξία με το όνομα του γέροντος Παϊσίου, τον οποίο εγώ όμως δεν αναφέρω πουθενά, παρά το ότι απορρίπτω πλήρως τη διδασκαλία του. Η δημοσίευση, σατιρίζει την υποτιθέμενη μεταθανάτια εμφάνιση του Παϊσίου κατά την οποία προέτρεψε μοναχούς να αγοράσουν τρόφιμα για επερχόμενο πόλεμο. Θεωρώ πως, αν κάτι ισοπεδώνει την αγιότητα του γέροντα, είναι η αρχική είδηση. Αν μη τι άλλο, οι Εσφιγμενίτες μοναχοί, την κατήγγειλαν γι’ αυτό το λόγο. Δια ταύτα, η σάτιρα είναι καυστική προς αυτούς που εκμεταλλεύονται τη μνήμη του γέροντα. Αυτοί δε θα έπρεπε να καταγγελθούν;

   Δεύτερον, το όνομα παραπέμπει στους Φαρισαίους, τους οποίους κατακεραύνωνε χωρίς έλεος ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός, αλλά και οι μετέπειτα πατέρες της ορθοδοξίας. Δε βλέπω λοιπόν το λόγο να μην καυτηριάσω το φαρισαϊσμό, ο οποίος το ξέρουμε όλοι πως συνεχίζει να υπάρχει μέσα στην επίσημη εκκλησία.

   Τρίτον, ναι, έχω δικαίωμα να χασκογελάω με δημόσια πρόσωπα τα οποία φαρισαΐζουν αναίσχυντα. Γνωρίζω πως το χιούμορ είναι ξένο για το ορθόδοξο δόγμα, αλλά κατά τη γνώμη τη δική μου, του Ναστρεντίν Χότζα και πολλών άλλων, το χιούμορ μπορεί να είναι ένας δρόμος προσέγγισης του θείου, ειδικά όταν καταδεικνύει τη μωρότητα και τη ματαιοδοξία των θνητών.

   Οι διαφορές μας στην επιλογή του δρόμου προσέγγισης του θείου είναι τεράστιες, αλλά στο συγκεκριμένο, με τρόμο διαπιστώνω πως ίσως είμαι πιο συνεπής στις αρχές της ορθοδοξίας από πολλούς συνειδητά ορθοδόξους. Ελπίζω να με απαλλάξετε από αυτήν την υποψία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.