Εντάξει, καλό το νησί…

…αλλά μήπως είναι υπερεκτιμημένο;

Ναι, εντάξει, ας παραδεχτούμε πως έχει πολλά καλά. Τεχνικά είναι άρτιο. Οι ηθοποιοί παίζουν πολύ καλά. Ο Μάνος Τσαγκαράκης, ο μικρός «Λεμονιάς» κλέβει την παράσταση και η Ευγενία Δημητροπούλου είναι ομολογουμένως φατσούλα.

Αλλά…

Η μονίμως υποβλητική μουσική υπόκρουση, τα αποχρωματισμένα πλάνα, τα προκάτ σλόου μόσιον στις δραματικές σκηνές, το υπερβολικό και συνήθως αχρείαστο στυλιζάρισμα, το φέρνουν πολύ συχνά στα όρια του tear jerker (να το μεταφράζαμε στα ελληνικά ως κλαψαυνανισμό; ).

Το γεγονός πως μια τόσο σκοτεινή ιστορία συμβαίνει σε έναν τόσο φωτεινό τόπο, είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε, από την εγγενή του αντίθεση, να αναδείξει πολύ πιο έντονα τη δραματικότητα των σκηνών. Όταν πας να τονίσεις γεγονότα και καταστάσεις που ήδη είναι συναισθηματικώς φορτισμένα, το τελικό αποτέλεσμα θα κινείται στα πλαίσια του αναμενόμενου. Αυτή είναι η γνώμη μου.

Ναι, είναι μια προσεγμένη δουλειά και είχαμε χρόνια να δούμε στην τηλεόραση σειρά η οποία να ξεφεύγει από τη συνταγή του στιγμιαίου καφέ. Μέχρι εκεί όμως. Κάποτε θα πρέπει να πάψει να θεωρείται θαύμα σ’ αυτή τη χώρα το ότι κάποιος έκανε σωστά τη δουλειά του.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Εντάξει, καλό το νησί…

 1. Πασιφάη says:

  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Λυκ.
  Από το λίγο που έχω παρακολουθήσει,ένιωσα να πνίγομαι από τη ”μουντάδα” γενικότερα.Προτιμώ το βιβλίο,χίλιες φορές.Ίσως γιατί προσδίδει την ουσία και αγγίζει τον αναγνώστη χωρίς περιττά φτιασιδώματα που ναι στην τηλεόραση χρειάζονται για να αναδειχτεί το αποτέλεσμα.
  Παρεμπιπτόντως,σε μια κουβέντα που είχαμε προχθές με μια οικογενειακή φίλη,η οποία είχε σπουδάσει τότε στην σχολή του Ερυθρού Σταυρού,μας έλεγε ότι τους είχαν πάει στην Αγία Βαρβάρα στο Λοιμωδών όπου εκεί,αφού φόρεσαν μάσκες,τους έβαλαν σε έναν θάλαμο με χανσενικούς στο τελευταίο στάδιο.Η εικόνα ήταν φρικτή,μας είπε..Τόσο,που την κυνηγά μέχρι σήμερα.Δεν μπορεί να δει ούτε τρέιλερ της συγκεκριμένης σειράς χωρίς να λυγίσει.

  • Λυκόφρων says:

   Το χτεσινό επεισόδιο θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω, κατά στιγμές, απερίφραστα κακό. Η σύγκριση οποιασδήποτε σειράς με το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, γέρνει τις 99 από τις 100 φορές προς το βιβλίο. Για τα βάσανα των χανσενικών, τι να πω τώρα… 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.