Αντιστρόφως ανάλογη φορολόγηση: η μόνη δίκαιη

Έχει γίνει φανερό πλέον, στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης που περνάμε, πως ένας από τους κυριότερους ανασταλτικούς για την ανάπτυξη της οικονομίας παράγοντες, είναι η δομή του φορολογικού συστήματος. Για να ξεκολλήσει η οικονομία από την ύφεση, είναι απαραίτητη μια ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση κι αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από την αντιστρόφως ανάλογη φορολόγηση, η οποία είναι και η πιο δίκαιη.

Ας είμαστε ειλικρινής: το σύστημα της προοδευτικής φορολόγησης ήταν πάντα προβληματικό. Πρώτο και κύριο πρόβλημα, αποτελεί σαφέστατα αντικίνητρο στην ανάπτυξη καθώς, ουσιαστικά, τιμωρεί τα άτομα τα οποία βγάζουν περισσότερα, με άλλα λόγια, εκείνους δίνουν ώθηση στην οικονομία· για ποιο λόγο να βγάλεις περισσότερα, αν είναι το κράτος να σου παίρνει ακόμα περισσότερα από αυτά;

Το δεύτερο πρόβλημα, είναι αυτό του περιορισμού της φορολογικής βάσης. Ο θεσμός του αφορολόγητου ο οποίος, ας μην κρυβόμαστε, χρησιμοποιήθηκε και για ψηφοθηρικούς σκοπούς, μας έχει οδηγήσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε μια κατάσταση όπου το 55% των ελλήνων φορολογουμένων, είναι φορολογούμενοι μόνο στα λόγια, αφού δεν πληρώνουν κανένα φόρο.

Είναι καιρός η κυβέρνηση και οι πολίτες να ξεπεράσουν αγκυλώσεις του παρελθόντος, (οι οποίες οφείλονται σε μεγάλο μέρος στην ιδεολογική επικράτηση της αριστεράς) και να περάσουν σε ένα πραγματικά δίκαιο φορολογικό σύστημα, σύμφωνο με τις απαιτήσεις της εποχής. Κι αυτό το σύστημα δεν είναι άλλο, από αυτό της αναστρόφως προοδευτικής φορολόγησης.

Τι θα προβλέπει αυτό το σύστημα; Εν συντομία, όσο περισσότερα βγάζεις, τόσο χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης έχεις. Αυτή η απλή αρχή, λύνει δύο τεράστια προβλήματα.

Πρώτον, δίνει κίνητρο στους φορολογούμενους να αυξήσουν τα εισοδήματά τους, αφού, όσο περισσότερα βγάζουν, τόσο λιγότερο θα φορολογούνται.

Ωστόσο, το ακόμα καλύτερο, είναι πως καταργεί το κίνητρο της φοροδιαφυγής. Άλλωστε, οι φορολογούμενοι για ποιο λόγο φοροδιαφεύγουν; Για να πληρώσουν λιγότερα. Με το παραπάνω σύστημα, το κίνητρο εξαλείφεται κι είναι προς το συμφέρον του φορολογούμενου να δηλώσει όσο το δυνατόν υψηλότερο εισόδημα.

Αφορολόγητο δε θα υπάρχει. Πολύ απλά, μπορούμε να πούμε πως το εισόδημα πάνω από το 1 εκ. ευρώ, δε θα φορολογείται. Αυτό κατ’ επέκταση σημαίνει πως τίθεται για πρώτη φορά ένα ανώτατο ποσό φόρου το οποίο θα μπορεί να πληρώσει ένας φορολογούμενος. Αν δηλ. το άθροισμα των φόρων μέχρι το εκατομμύριο είναι, ας πούμε 200.000 ευρώ, αυτό θα είναι και το ανώτατο ποσό το οποίο θα μπορεί να πληρώσει κανείς. Κι ας έχει βγάλει είτε ένα εκατομμύριο, είτε διακόσια. Όχι μόνο το καλύτερο κίνητρο για ανάπτυξη, αλλά και λιγότερη δουλειά για τους υπαλλήλους στις εφορίες!

Θα πρέπει βεβαίως να σημειώσουμε τη μεγάλη δικαιοσύνη την οποία παρουσιάζει αυτό το σύστημα: η συνεισφορά του καθενός στον κοινό κορβανά, τείνει να ισοδυναμεί με τα οφέλη που αντλεί από το κράτος. Διότι, τα υψηλότερα εισοδήματα, όπως ξέρουμε, δε χρησιμοποιούν σχεδόν καθόλου τις κρατικές υπηρεσίες: πηγαίνουν σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδιωτικά σχολεία, γενικότερα δεν επιβαρύνουν το κράτος. Το κράτος το επιβαρύνουν κυρίως οι χαμηλότερες τάξεις, οι οποίες, στο νέο αυτό σύστημα, καλούνται να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων του.

Θα ήταν ακόμα πιο δίκαιο, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης να διευρυνθεί και στα ανήλικα μέλη της κοινωνίας. Φυσικά, δε γίνεται να φορολογήσουμε μέλη της κοινωνίας τα οποία δεν μπορούν να έχουν εισοδήματα και, μόνο ένας τρελός θα μπορούσε να βάλει φόρο στα νεογέννητα. Αλλά, από τη στιγμή που, όποιος κάνει παιδιά επιβαρύνει περισσότερο το σύστημα, θα ήταν σωστό και δίκαιο να επιβληθεί η αντίστοιχη αύξηση φόρου, αναλόγως με τα τέκνα του καθενός.

Με όλα όσα περιγράφηκαν, η φορολογική βάση θα έχει διευρυνθεί στο μέγιστο δυνατό, καθένας θα συνεισφέρει στο σύστημα σύμφωνα με την επιβάρυνση την οποία επιφέρει και, συνολικά, θα έχουμε ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

ΥΓ. Όποιος μπερδεύτηκε, ας προσέξει καλύτερα ποιο είναι το link της σελίδας (εκεί που γράφετε τη διεύθυνση ντε…)

This entry was posted in Ισοπολιτεία and tagged , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Αντιστρόφως ανάλογη φορολόγηση: η μόνη δίκαιη

 1. end neoliveralism says:

  Eμετικό!Με λιγα λογια λες
  -Να ψοφήσουν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι

 2. end neoliberalism says:

  Eμετικό!Με λιγα λογια λες
  -Να ψοφήσουν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και οι πλούσιοι να γίνουν πλουσιότεροι.
  Προφανώς επειδή είχες την τύχη να γεννηθείες σε πλούσια οικογένεια και ζεις σε ακριβή περιοχή(στην γυάλα σου δηλαδή) αγνοείς πόσο δύσκολα τα βγάζει πέρα η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών

  • Λυκόφρων says:

   1. Αυτό ακριβώς γράφω
   2. Κάποιος δε διάβασε προσεκτικά, με αποτέλεσμα να χάσει το υστερόγραφο. Εκτός κι αν αυτός ο κάποιος δεν καταλαβαίνει ποιος είναι ο babis και σε τι τον μιμείται το παρόν άρθρο.

 3. Selini says:

  Ποιος είναι ο Babis?

  • Λυκόφρων says:

   Ένας κυριούλης που βγαίνει στο Σκάει και μας λέει τι καλά που θα τα περνάμε όταν οι μισθοί πέσουν στα 400€.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.