Κάν’το όπως ο Νίκος Δήμου

Ακούγοντας τις εκκωφαντικές κορώνες των αποκαλουμένων «αντιμνημονιακών», πως η Ελλάδα βρίσκεται σε κατοχή, πως το μνημόνιο καταστρέφει τον τόπο και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικότερα η Γερμανία είναι οι υπεύθυνοι για όλα τα κακά στον τόπο μας, από την ανεργία ως την κίνηση στην Πατησίων το πρωΐ, δεν μπορώ να μη σκεφτώ τα όσα συνέβησαν στην ίδια τη Γερμανία, μερικές δεκαετίες πριν.

Η λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, βρήκε τη Γερμανία κατεστραμμένη, ακόμα χειρότερα από την Ελλάδα σήμερα. Με οικονομία ανύπαρκτη, με πληθωρισμό στα ύψη, με όλες της τις βιομηχανίες βομβαρδισμένες, η Γερμανία ήταν από άκρο σε άκρο ερείπια.

Τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, τότε, την ανέλαβε, όπως και σε μας, μια Τρόικα. Όχι σαν τη δική μας, απαρτιζομένη από φίλες και συμμάχους χώρες, αλλά από τους ίδιους τους εχθρούς της, αυτούς που την κέρδισαν στον πόλεμο. Κι η κατοχή, η οποία εδώ μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να θεωρηθεί, εκεί ήταν πραγματική στρατιωτική κατοχή.

Οι Γερμανοί έκαναν κάτι αδιανόητο για τους δικούς μας αντιμνημονιακούς. Ούτε ξεσηκώθηκαν ενάντια στην ξένη κατοχή, ούτε διαδήλωσαν, ούτε αντιστάθηκαν καθόλου στην πραγματική κατοχή της χώρας τους από την Τρόικα αυτή. Αντίθετα, η πολιτική τους ηγεσία θεώρησε καλύτερο να συνεργαστεί μαζί τους. Τα αποτελέσματα; Πολύ γρήγορα, η Δημοκρατία στη χώρα αποκαταστάθηκε και σήμερα, η Γερμανία, είναι η πιο ισχυρή χώρα της Ευρώπης.

Βλέπετε, οι Άγγλοι, οι Γάλλοι κι οι Αμερικάνοι που αποτελούσαν την Τρόικα των Γερμανών, δυνάμεις ταγμένες υπέρ της ελευθερίας, γνώριζαν πολύ καλά πως κανένα συμφέρον δεν είχαν από μια Γερμανία αδύναμη, χωρίς ισχυρή οικονομία. Κι έτσι φρόντισαν να κάνουν το καλύτερο για τη χώρα αυτή.

Στο μνημόνιο όμως, δεν μπήκε όλη η Γερμανία. Στο ανατολικό κομμάτι της χώρας, ένας κηδεμόνας που παρουσιάστηκε σαν φίλος, εφάρμοσε ένα πρόγραμμα πολύ πιο αρεστό στους εν Ελλάδι αντιμνημονιακούς. Το αποτέλεσμα το ξέρουμε: σαράντα χρόνια μετά, μετά από σκληρή δικτατορία, καθόλου Δημοκρατία και μηδαμινή ανάπτυξη, η εκτός μνημονίου Ανατολική Γερμανία δεν μπορούσε παρά να αποδεχτεί την ήττα της. Ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά, οι ανατολικοί αντιμνημονιακοί αγκομαχούν δίχως να μπορούν να προφτάσουν τους… μνημονιακούς (ενδεχομένως προδότες) δυτικούς.

Αν αυτά συνέβησαν στη Γερμανία μετά τον πόλεμο, τότε είμαστε διπλά τυχεροί αν η Τρόικα της Ελλάδας σήμερα περιέχει την πείρα των Γερμανών. Διότι όχι μόνο οι σύμμαχοί μας δεν έχουν κανένα συμφέρον από μια Ελλάδα αδύναμη, αλλά επιπλέον, οι Γερμανοί έχουν βρεθεί στην ίδια θέση με εμάς. Και ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει να βρίσκεται μια χώρα στη θέση μας.

Ίσως θα πρέπει απλώς να τους εμπιστευτούμε.

This entry was posted in Παραβάσεις and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.